Почетак Актуелно Металургија Потписан сертификат о примопредаји нове сумпорне

Потписан сертификат о примопредаји нове сумпорне

2 друго читање
0
0
840

РТБ Бор преузео управљање фабриком

Д. Маринковић: То изузетно много значи за РТБ у комерцијалном, а, посебно за грађане Бора, у еколошком смислу. Смањиће се емисије свих штетних материја на ниво који је дозвољен српским и европским прописима. Имаћемо чисто небо над Бором, квалитетнију и јефтинију производњу бакра и још већу производњу сумпорне киселине. – А. Шедиак: Овај пројекат је био пун изазова и мислим да смо га успешно привели крају по свим аспектима – и перформансама и безбедности на градилишту
НОВА СУМПОРНА
. – Драган Маринковић, директор пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, и Адел Шедиак, сајт-менаџер „СНЦ Лавалина“, потписали су данас сертификат о примопредаји нове фабрике сумпорне киселине којим је канадска фирма, као главни извођач радова за ово постројење, предала Рударско-топионичарском басену Бор фабрику на употребу. Истичући важност овог чина за РТБ, директор пројекта нова топионица је рекао:

Басен од данас коначно преузима и почиње да управља тим постројењима која су у склопу овог пројекта и која су била предмет испоруке страних компанија – „Оутотека“ и „СНЦ Лавалина“. То изузетно много значи за РТБ у комерцијалном, а, посебно за грађане Бора, у еколошком смислу. Смањиће се емисије свих штетних материја на ниво који је дозвољен српским и европским прописима. Имаћемо чисто небо над Бором и, наравно, квалитетнију и јефтинију производњу бакра и још већу производњу сумпорне киселине. Већ данас почећемо загревање фабрике која ће бити спремна да прими прве гасове настале у технолошким процесима у Топионици и да од њих производи сумпорну киселину. Гасова из Топионице више неће бити на димњаку, него ће сви долазити овде у фабрику и прерађиваће се у комерцијални производ – сумпорну киселину. Из димњака изнад фабрике сумпорне киселине испуштаће се само пречишћени гасови испод дозвољених граница за емисију. Господин Шедиак је изразио задовољство што је дошао дан када његова компанија може да преда фабрику сумпорне киселине „у руке“ РТБ-а Бор. – Данашње потписивање примопредаје је закључак целокупног процеса који се одвијао и сарадње између „СНЦ Лавалина“, РТБ-а Бор, „Енергопројекта“ и других извођача радова. Овај пројекат је био пун изазова и мислим да смо га успешно привели крају по свим аспектима – и перформансама и безбедности на градилишту. Захваљујем се нарочито Драгану Маринковићу и господину Благоју Спасковском што су уложили све своје напоре и свакодневно учествовали у овом пројекту.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…