Почетак Актуелно Металургија При крају монтажа расхладног торња нове топионице

При крају монтажа расхладног торња нове топионице

4 друго читање
0
0
1,008

Хладиће 1.800 кубика воде на сат

 

Вода која стиже на хлађење делиће се по „гранама“ у четири засебне ћелије, распршивати уз помоћ дизни и падати на пластично „саће“ изложена хладном ваздуху из контра-смера
При крају монтажа расхладног торња нове топионицеНОВА ТОПИОНИЦА
. – Радници београдског „Есотех“-а и „ЕСОТ инвеста“ из Цеља приводе крају монтажу модерног расхладног торња за потребе нове флеш-пећи и још неких постројења у склопу нове линије топљења. Реч је о водећим фирмама у овим пословима и до 23. децембра, како нам је рекао Бобан Њагуловић, главни инжењер за енергетику на пројекту нове топионице и фабрике сумпорне киселине, биће све завршено и испитано. Досад је монтиран комплетан расхладни торањ, постављени су вентилатори, редуктори и испуна. Преостало је да се доврши станица са три циркулационе пумпе, постројење за припрему воде којом се допуњава расхладни систем топионице и да се повежу цевоводи.
При крају монтажа расхладног торња нове топионицеОсновна улога овог система биће хлађење примарне воде из флеш-пећи – објаснио нам је Њагуловић. – Наиме, у склопу нове топионице постоји резервоар примарне деминерализоване воде од 1.000 кубика из кога ће циркулисати вода до расхладних елемената нове пећи, хладити је и преко измењивача предавати топлоту секундарној расхладној води. Та вода ће долазити у овај торањ, ту ће се хладити и поново враћати у систем. Њена улазна температура у торањ биће 36 степени Целзијуса, а излазиће из њега охлађена на 27 степени. Инсталисана снага торња је 18,6 мегавата, а укупан проток воде на сат 1.800 кубних метара. Од тога је само за хлађење пећи потребно 1.300 кубика.
При крају монтажа расхладног торња нове топионицеОсим пећи, хладиће се и контролна соба и још неки делови нових постројења, а део воде користиће се и за хлађење гаса при његовом првом пречишћавању (прању) иза флеш-пећи пре него што се усмери на прераду у нову фабрику сумпорне киселине. До и од расхладног торња воде укупно четири цевовода различите намене и пречника (највећи је пола метра). За разлику од сличних старих постројења (као што је оно у сумпорној, које се управо реконструише) која су имала бетонски базен и конструкцију, дрвену или неку другу испуну, нови торањ као испуну има пластично „саће“ које је далеко једноставније за монтажу и има бољи учинак.
При крају монтажа расхладног торња нове топионицеСама конструкција од челика далеко је лаганија, једноставнија, компактнија и бољи је степен искоришћења постројења са оваквим видовима испуне – додаје Њагуловић. – Јер, вода која се доводи на хлађење дели се по „гранама“ у четири засебне ћелије (са четири редуктора и вентилатора). Уз помоћ дизни она се распршава и пада на „саће“, док у контра-смеру иде хладан ваздух и на тако већој додирној површини брже је расхлађује.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…