Почетак Актуелно Рударство Пристиже нова опрема за флотирање руде са „Церова“

Пристиже нова опрема за флотирање руде са „Церова“

0 друго читање
0
0
1,037

Одвојеном прерадом до бољих искоришћења

 

У кривељској флотацији је припремљен простор и чим пристигну сви делови са разних страна света које испоручује „Мецо Минералс“ почеће монтажа нове линије. Она ће омогућити да се потпуно раздвоји прерада церовске руде од кривељске и тако елиминише оно што смета једној или другој током заједничког третирања – каже Саша Милић, управник кривељске флотације
Пристиже нова опрема за флотирање руде са „Церова“РТБ Бор, ФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – У кривељску флотацију почели су да пристижу делови машина за нову флотацијску линију на којој ће се прерађивати само руда из „Церова“ која се овде доводи хидротранспортом. Опрема чији је испоручилац компанија „Мецо Минералс“ допрема се са разних страна света: из Јужноафричке Републике, Турске, Македоније, Белгије, Холандије, Шведске…а кад стигне сва почеће монтажа нових, модерних машина у хали флотације, на простору који је већ припремљен током досадашњег тока реконструкције овог погона.
Пристиже нова опрема за флотирање руде са „Церова“У првом налету пристиже пет великих машина „РЦ 100“ којима ће се „покрити“ садашњи капацитет „Церова“ од два и по милиона тона руде годишње – Каже Саша Милић, управник флотације „Велики Кривељ“. – Кад капацитет „Церова“ подигнемо на пет и по милиона тона годишње у плану је уградња још четири такве машине за основно флотирање. Уз све њих иде и осам мањих машина (по 40 кубика) за пречишћавање. Од нове линије се очекује да знатно повећа ефекте флотирања иначе специфичне руде са „Церова“, њено искоришћење и квалитет концентрата. Ово је први корак у потпуном раздвајању прераде руде са копова „Велики Кривељ“ и „Церово“ како би оне могле да се другачије, односно адекватније третирају. Пристиже нова опрема за флотирање руде са „Церова“Сада је одвојено само основно флотирање, али се заједно пречишћавају, а план је да буде све посебно, и основно флотирање и пречишћавање, и да се тако елиминише оно што смета једној или другој током заједничке прераде.
Подсетимо да је део флотације који ће убудуће прерађивати само руду са „Великог Кривеља“ већ реконструисан и ради са много већим степеном аутоматизације него раније. Потпуну атоматизацију донеће постављање специјалних анализатора (треба да стигну из Аустралије) након чега ће се и реагенси аутоматски дозирати, а све то ће сигурно подићи ефекте флотирања и довести искоришћење руде и квалитет концентрата до оптималних граница.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…