Почетак Актуелно Металургија Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-у

Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-у

9 друго читање
0
0
896

Побољшана безбедносна култура радника 

Похвалницу „за допринос безбедности и здрављу на раду на градилишту реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине“ заслужило 14 појединаца из „СНЦ Лавалина“, „Оутотека“, Енергопројекта, београдског „Монтера“, новосадске „Енерготехнике-Јужна Бачка“ и АТБ ФОД-а. – М. Стојановић: Велико искуство из овог пројекта ми много значи, посебно за едукацију и професионалну надградњу као лица задуженог за безбедност. – Е. Томсон: Надамо се да ће се новине и побољшања која смо овде донели прихватити и користити. Онда ће „СНЦ Лавалин“ моћи да каже да је био успешан на овом градилишту

Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-уНОВА ТОПИОНИЦА. – Служба за безбедност и здравље на раду у ТИР-у одлучила је да награди људе који су се посебно истакли у овој области. Тако је, по њиховој оцени, похвалницу „за допринос безбедности и здрављу на раду на градилишту реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине“ заслужило њих 14: Ерл Томсон, Јован Животић и Мирко Стојановић (СНЦ „Лавалин“), Владица Глигоријевић, Бојан Младеновић и Арон Вард („Оутотек“), Љубиша Јовановић, Драгољуб Ђорђевић, Милун Савић и Александар Величковић (Енергопројект), Зоран Бургић и Немања Јевтић („Монтер“ из Београда), Душко Спасојевић („Енерготехника-Јужна Бачка“ из Новог Сада) и Мирјана Марковић (АТБ ФОД).
Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-уПланом превентивних мера предвиђено је изрицања мера (опомене, удаљавање са градилишта) запосленима који се не понашају у складу са тим планом, али и могућност награђивања оних који су дисциплиновани и испуњавају све прописане мере. Похвалнице смо поделили људима који су били дуже времена на градилишту, а већина их је била од почетка до краја изградње, и дали су свој допринос безбедности и здрављу на раду, па се није десила ниједна повреда. Осим ове важне чињенице, много су учинили на подизању опште безбедносне културе не само нас координатора и радника РТБ-а, него и свих извођача радова (20-30 фирми је прошло кроз градилиште). И ови похваљени појединци су прихватили такав начин рада и наставили да га примењу, што је највећа добит из ове приче. Осим два грандиозна објекта, остаје нам и побољшана безбедносна култура код фирми које су учествовале у реализацији највећег еколошког и економског пројекта на Балкану – каже мр Бранислав Живановић, координатор за безбедно извођење радова у ТИР-у.
Мирко Стојановић, инжењер заштите животне средине, у „СНЦ Лавалину“ обавља послове вишег инспектора задуженог за безбедност. Од укупно осам година радног стажа, непуне три је на градилишту нове топионице. Овде се обрео јуна 2012. године.
Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-уДотад сам радио пројекте у индустрији, али не овако велике. Ово је пројекат који се изводи поред постојећих постројења (тзв. браун-филд инвестиција), и већ по томе је специфичан. Стара фабрика ради, упоредо се гради нова, имамо везу између њих, а све то треба уклопити. Пре почетка радова од инвеститора РТБ-а добили смо План превентивних мера по коме је требало да уређујемо градилиште. Уз њега, морали смо да пратимо и упутство за безбедан рад наше фирме. Прописи „СНЦ Лавалина“ у области безбедности строжи су од српских закона. Код нас се као рад на висини сматра онај на необезбеђеном простору на 1,8 метара изнад земље, док је у Србији то рад на 3 метра. Или други пример – сва мобилна опрема (дизалице), према домаћим прописима, има обавезу да буде сертификована од стране лиценциране куће на три, а у „СНЦ Лавалину“ на годину дана. Наш посао се своди на проверу примене законских регулатива на градилишту, разне обуке, усавршавање, помоћ подизвођачима да успешно и безбедно (сигурно) заврше посао. У прилог томе говори чињеница да за три године немамо ниједну тешку повреду на раду. Велико искуство из овог пројекта ми много значи, посебно за едукацију и професионалну надградњу као лица задуженог за безбедност. Питање је да ли ћу моћи у Србији да радим на још неком овако великом пројекту – наглашава Стојановић.
Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-уЕрл Томсон је други „официр“ за безбедност у „СНЦ Лавалину“. Овај посао обавља већ десет година и специјалиста је за обуке и рад на терену. Ван Канаде, ово је трећа земља у којој ради – Мадагаскар, Јордан и сада Србија. На градилиште нове топионице дошао је новембра 2013. године. Пре доласка чуо је „да је велики изазов овде радити, јер безбедносна култура није била на завидном нивоу“. Стога је одмах по доласку иницирао да се „извуку“ сви ризици на градилишту, направи анализа безбедности и то је била основа за даљи рад. Као највећу тешкоћу на овом градилишту, и он је посебно истакао чињеницу да је реч о тзв. браун-филд инвестицији.
Водили смо рачуна да наше раднике осигурамо од радова у постојећој фабрици, где је требало обезбедити континуирану производњу, али и да тамошње запослене осигурамо од наших грађевинских радова. У једном периоду, поготово при крају реализације пројекта, на градилишту је било близу 800 радника који у почетку нису носили заштитна средства, били су у одећи са кратким рукавима, у патикама. Наш посао на терену је да видимо који су проблеми, шта се дешава, шта можемо да решимо на лицу места. И поред изазова, тешкоћа, а понекад и неразумевања између нас и подизвођача радова или РТБ-а, све се превазишло на добробит свих – рекао је Томсон и додао:
Од почетка мог присуства на градилишту до сада приметан је велики напредак код свих. Имамо 1,3 милиона радних сати без изгубљеног радног времена, што говори колико смо „извршили притисак“ на друга лица за безбедност наших подизвођача да се укључе у пројекат и поштују безбедносне прописе на градилишту. То је изузетно побољшање статистике „СНЦ Лавалина“ у области безбедности и ова драгоцена искуства свакако ћемо искористити за друге пројекте. Ту је и посебан бенефит за раднике РТБ-а који су много озбиљније схватили ову проблематику, па сада сами долазе и траже рукавице или заштитне наочаре. Надамо се да ће се новине и побољшања која смо овде донели прихватити и користити. Онда ће „СНЦ Лавалин“ моћи да каже да је био успешан на овом градилишту – закључује Томсон.
Пројекат нова топионица донео још један бенефит РТБ-уМирјана Марковић је шеф Службе за БЗНР и животну средину у АТБ ФОД-у. У овим водама је већ 34 године. Иначе, из ове борске фирме, подизвођача радова Енергопројекта, било је ангажовано, у просеку, 70 радника, и то од првог дана изградње. – Придржавали смо се домаћих законских обавеза, али и захтева инвеститора. За сваку активност требало је прибавити дозволу од „СНЦ Лавалина“ (дневне, недељне, месечне у зависности од врсте посла). То нам није тешко пало, јер АТБ ФОД већ две године има интегрисани систем менаџмента који укључује стандарде ИСО 14000 (заштита животне средине) и ИСО 18000 (безбедност и здравље на раду). Радници су се придржавали свих правила, носили одговарајућу заштитну опрему у сваком тренутку и тај ниво културе безбедности задржали смо и на другим пројектима.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…