Почетак Актуелно Рударство Пропуштено због застоја на кривељском копу „испеглали“ бољим садржајем

Пропуштено због застоја на кривељском копу „испеглали“ бољим садржајем

0 друго читање
0
0
2,833

Са бакром на плану

Иако због санације траке и примарне дробилице у новембру нису стигли до циљаних 900.000 тона руде, кривељски рудари за 27 дана дали 2.150 тона бакра у њој, уз добре изгледе да остваре планом задатих 2.355 тона, а наредних месеци буду бољи и на руди и на јаловини
Пропуштено због застоја на кривељском копу „испеглали“ бољим садржајем КОП „КРИВЕЉ“
. – За новембар је било планирано да се са етажа „Великог Кривеља“ откопа 900.000 тона руде средњег садржаја метала 0,27 одсто, што би (остварењем тога плана и садржаја) резултирало са 2.355 тона бакра у руди. Планирано је и 2,03 милиона тона јаловине, што је укупно 2,93 милиона тона ископина. Од 810.000 тона руде (предвиђених за 27 дана), дато је 740.570 тона, што је 92 процента плана. – Том малом подбачају на руди – каже управник Милан Делићкумовали су санација траке на примарном дробљењу и радови на дробилици, тако да ћемо преостала два дана, радећи више, настојати да се приближимо планском циљу, пошто је мало вероватно да га баш достигнемо. Међутим, како смо остварили нешто бољи садржај него што је плански, реч је о 0,291 одсто, „испеглали“ смо подбачај на количини руде, па смо за 27 дана дали 2.150 тона бакра у руди са реалним изгледима да до краја месеца будемо на плану, иако га нећемо достићи количином руде.
Пропуштено због застоја на кривељском копу „испеглали“ бољим садржајем Што се тиче јаловине, од 1,827 милиона тона за поменутих 27 дана, остварено је 1,23 или 67 процената планиране. – Иако смо подаље од циљаних, резултати су солидни, пошто је реч о јесењем месецу са зимском завршницом – сматра управник Делић. – Јер, од самог почетка новембра радни услови су се изузетно погоршали, најпре због магле у којој су данима биле етаже 365, 370 и пут према источном планиру, а онда су дошле кише, поледица и снег. Падавине нису добре ни за транспортне траке које тада проклизавају, а чешћи су и испади у напајању струјом. Пошто се временске (не)прилике нису промениле на боље, чекају нас сва искушења зимског времена. На југоистоку копа, где раскривамо нови захват, пре неколико дана завршили смо откопавање етаже 365 и сишли на нижу, на етажу 350, где се интензивно буши, узимају узорци и прати квалитет руде која се већ појављује.
Према оперативном плану, на највећем басенском рудокопу за десет месеци требало је да се откопа 8,82 милиона тона руде, а дато је 8,19 или 93 процента планиране. Био је предвиђен средњи садржај метала у руди од 0,295 одсто, а остварен за нијансу слабији од 0,288 процената, па је десетомесечје окончано и сразмерним подбачајем бакра у руди. Од предвиђених (за 10 месеци) 25.240 тона, дато је 22.847, што је 91 проценат плана. – Уместо планских 16,16 милиона тона јаловине уклоњено је 9,9 али је евидентан раст, нарочито у октобру, када је учинак био 84,5 одсто плана. Пристизањем нових камиона – истиче управник – повећавамо проценат јаловине тежећи да завршница године буде са пристојним резултатима и да тако уђемо у наредну. Силазак на етажу 350, са које имамо кратку релацију и до транспортног система и до рудног дробљења, обећава нам боље резултате у децембру и наредној години.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…