Почетак Актуелно Металургија Производни рапорт металурга

Производни рапорт металурга

10 друго читање
0
0
936

У јулу око 3.100 тона бакра

 

За 25 дана топионичари дали 2.511 тона анода, а електролизери 2.467 тона катода. – Топиница стајала четири дана из еколошких разлога. – Задатак радне групе за Фабрику сумпорне киселине биће да побољша рад овог погона. – После дужег времена, месинг из Ливнице отишао на инострано тржиште. – Неопходна штедње и технолошке и пијаће воде

Прошломесечни производни рапорт металургаРТБ, ТИР. – За 25 дана јула у Топионицу је допремљено 15.878 тона концентрата бакра са 2.290 тона „црвеног“ метала, од чега 10.482 тоне из „Великог Кривеља“, 2.934 тоне из РБМ-а и 2.456 тона из Флотације Бор. Од почетка године примљена је 144.621 тона ове сировине са 19.948 тона бакра. Технолошка линија један прерадила је укупно 17.402 тоне шарже и произвела 2.511 тона анодног бакра (24.930 тона од почетка године). Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, посебно је истакао чињеницу да је у јулу Топионица стајала четири дана због тзв. еколошких прилика (на основу метеоролошке прогнозе за тај период, а све у складу са Акционим планом за смањење емисије сумпор-диоксида у атмосферу). На залихама ових дана има 2.721 тона шарже са 371 тоном метала.
Прошломесечни производни рапорт металургаЕлектролиза је, са 308 ћелија, дала 2.467 тона катодног бакра, односно просечно 99 тона дневно. Очекивана производња за јули је око 3.100 тона, што ће се, по оцени директора, и остварити. Од почетка године из овог погона изашло је 20.925 тона „црвеног“ метала. У рафинацији бакра актуелна је израда друге електролитичке каде од ФРП-материјала (прва у пару је завршена) и у августу се планира њено тестирање и почетак експлоатације. – Уколико резултати буду очекивани, приступићемо замени свих бетонских ћелија новим од овог изузетног материјала. То би значило да ФРП-радионица има стабилан рад и ангажоване раднике у наредне две године – наглашава Тодоровић. Произведене су и 74 тоне плавог камена (720 тона од почетка године), као и планиране количине сребро-јодида и сребро-нитрата у Фабрици соли метала. У Златари је у току друга овогодишња кампања производње племенитих метала.

Шестомесечни резултати
У првом полугођу ове године у Топионици је прерађено 145.684 тоне шарже, што је за 28.922 тоне више него у истом периоду лане. Просечни садржај бакра у њој кретао се од 12,85 до 13,91 процента. Највећа прерада забележена је у јануару (26.214 тона), а најмање у априлу (20.115 тона). Остварено временско искоришћење било је 93 одсто (највеће у мају – 97, а најниже у априлу – 81 одсто). Збирно искоришћење Топионице и Електролизе „на металу“ износило је 94% (у Електролизи чак 99,25%), што је за један проценат више него у првом шестомесечју 2012. Из отпадних технолошких вода Електролизе добијене су и 24 тоне бакра у облику муља. Фабрика сумпорне киселине је произвела преко 50.000 тона монохидрата
Продукција, транспорт и отпрема монохидрата иду добро – сматра челни човек ТИР-а. У циљу повећања степена конверзије сумпор-диоксида, биће одређена радна група за Фабрику сумпорне киселине чији ће задатак бити да побољша рад овог металуршког погона.
Прошломесечни производни рапорт металургаНакон дужег времена, Из Ливнице бакра и бакарних легура у јулу су изашле одређене количине месинга МС-56 које су већ отишле на инострано тржиште. Ових дана ради ливница фазонских одливака која производи резервне делове за потребе басенских погона. Уговорена је и израда нових алата за развојне програме Прераде метала. – Спремни смо да и ове године будемо спонзори Уметничке колоније „Бакар“ под условом да један експонат галеријског типа постане власништво РТБ-а – каже Тодоровић.
Фабрика бакарне жице је радила за познатог купца. У овом прерађивачком погону интензивирано је повезивање са фабрикама које производе пољопривредне машине, пошто сматрају да су овдашњи производи синтер-металургије одличног квалитета, као и да овај програм треба даље развијати.
Прошломесечни производни рапорт металургаУпркос дотрајалој опреми,Транспорт ТИР-а је на време превезао све терете. Завршен је ремонт једне локомотиве у зрењанинском „Шинвозу“ која ових дана треба да стигне у Бор и почне да ради. Вредност ремонта (замена мотора) је око 200.000 евра. Очекује се, такође, да из Министарства финансија и привреде стигне сагласност за куповину два нова камиона.
У Енергани се ремонтују котлови број пет и шест („седмица“ је исправна), а покренуте су и процедуре набавке угља за потребе овог погона у наредној грејној сезони. Ниво Борског језера је 84 центиметра испод тачке прелива. Притом је потрошња технолошке воде у свим басенским погонима и даље велика, па Тодоровић још једнном апелује на све кориснике да је штеде. Формиране су и радне групе на нивоу ТИР-а, како би се у свим погонима смањила потрошња и технолошке и пијаће воде.

Антрфиле

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…