Почетак Актуелно Металургија Пуштен у рад мотор главне дуваљке нове сумпорне

Пуштен у рад мотор главне дуваљке нове сумпорне

2 друго читање
0
0
807

Ускоро старт комплетне дуваљке 

 

НОВА СУМПОРНА. – Пошто је јуче пуштена струја у нову фабрику сумпорне киселине, данас су, како је и најавио Мирко Грчић, руководилац електрорадова у сумпорној и новој топионици, почеле провере агрегата. Присуствовали смо пуштању у рад погонског мотора главне дуваљке за гас.
Пуштен у рад мотор главне дуваљке нове сумпорнеМотор је снаге 4,2 мегавата – казао нам је Грчић – и ако то упоредимо са укупним једновременим оптерећењем у фабрици од осам мегавата можете да замислите о каквом је агрегату реч. Ово је још једна потврда да је монтажа машинске и електро опреме при самом крају. Са данашњим даном практично почињу функционална испитивања свих постројења фабрике сумпорне киселине. Данас и сутра испитаћемо мотор, а у понедељак припремити пуштање комплетне дуваљке.
Дуваљку је испоручио СНЦ Лавалин, односно његов подизвођач „Сименс“ из Фракентала (Немачка). Машински део опреме монтирао је АТБ Фод из Бора, а електро „Енергопројект опрема“, Београд.
Подсетимо да ће главна дуваљка коју ће покретати овај мотор служити за вучу гасова од топионице до нове фабрике сумпорне киселине. Агрегат је са највећом инсталисаном електричном снагом (поменутих 4,2 мегавата), брзином од 4.200 обртаја у минути и капацитетом од 155.000 нормалних метара кубних гаса на час. Уз помоћ дуваљке транспортоваће се сви гасови са флеш-пећи и конвертора до нове фабрике и ту прерађивати у сумпорну киселину, док ће се остатак, тзв. фугитивни гасови, након пречишћавања емитовати кроз димњак у атмосферу.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…