Почетак Актуелно Металургија Раде нова топионица и фабрика сумпорне киселине

Раде нова топионица и фабрика сумпорне киселине

4 друго читање
0
0
941

Нових 160 тона бакра – без дима!

РТБ. – Само дан након што је друга смена борских топионичара излила први бакар по аутогеној флеш-смелтинг технологији, када је добијено и првих 150 тона анода из нове топионице, уследио је и други талас „бакарне реке“ коју је досад у Бору пратило веће или мање загађење ваздуха сумпор-диоксидом, зависно од руже ветрова. Већ два дана на димњацима у граду нема дима, а производња тече.

Погледајте димњак, дима нема, а ми радимо! Производимо бакар и то у већим количинама! Димњак без дима и свеж ваздух најбоља су потврда како раде нова топионица и фабрика сумпорне киселине – каже прекаљени ливац Зоран Спасојевић, радник Топионице и рафинације од 1988. године. Кренула је нова технологија топљења бакра а са њом је, додаје Спасојевић, дошло и олакшање у смислу бољих услова рада. – Топлоте на анодним пећима има, али нема више оних високих температура као на старој пећи, нема сумпор-диоксида и осталих гасова који „штипају“ очи. Борани и мештани околних села сада, и кад ми радимо, могу да удишу чист ваздух.
Генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски казао је да је ливењем прве аноде по аутогеној флеш-смелтинг технологији, која ће, како је рекао, производњу бакра учинити јефтинијом, означен почетак нове ере РТБ-а Бор. Данас лијемо нових 160 тона анода и тиме потврђујемо да је континуитет технолошког процеса нове топионице и фабрике сумпорне киселине у потпуности успостављен. Потврђујемо радом, а како би другачије, и да производњу бакра у Бору више не прати дим јер је небо изнад града чисто, онакво какво је било 1903. године – рекао је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …