Почетак Актуелно Металургија Радници ТИР-а отпутовали у Финску на обуку за рад у  „новој топионици“

Радници ТИР-а отпутовали у Финску на обуку за рад у  „новој топионици“

6 друго читање
0
0
1,204

Теорија у Хелсинкију, пракса у Харјавалти

 

Обука у Финској подељена је у две фазе: први део је у Инсититуту за пројектовање у Хелсинкију, где ће басенски радници за седам дана поново „проћи“ теоретски део управљања и вођења технолошког поступка добијања бакра, док ће други, практични део, бити организован у топионици бакра у Харјавалти. – Група од 10 басенских радника остаће у Финској до 14. септембра, а тада истим путем креће нових десеторо људи. – Паралелно са обуком за рад у новој топионици организоваће се и обука за рад у новој фабрици сумпорне киселине
Радници ТИР-а отпутовали у Финску на обуку за рад у „новој топионици“ТИР
. – Потписивањем Уговора о реконструкцији топионице и доградњи фабрике сумпорне киселине са канадском инжењерском кућом СНЦ Лавалин Рударско-топионичарски басен Бор започео је реинжењеринг свих технолошких фаза добијања бакарне катоде, основног производа борске компаније. Циљ је, као „четири у један“, подређен технолошкој модернизацији РТБ-а Бор, заштити животне средине применом најсавременије технологије, профитабилном експлоатисању јединог домаћег рудника бакра и злата и повећању производних капацитета борске компаније и извоза. Реализација Пројекта који предвиђа увођење савремене БАТ-технологије и прераду 400 хиљада тона концентрата годишње полако улази у завршницу, па се механичко комплетирање „нове топионице“ и фабрике сумпорне киселине очекује 23. децембра ове године.
Радници ТИР-а отпутовали у Финску на обуку за рад у „новој топионици“Замена технологије топљења новом, савременом аутогеном јединицом све време тече под будним оком радника ТИР-а и сви они помно прате уградњу делова нове технологије која ће се од наредне године примењивати у производњи бакра. Стручна сазнања, теоријска и практична, о управљању и руковању новим поступком добијања бакра радници ТИР-а, њих двадесетак, имаће и у земљи произвођача и испоручиоца аутогене флеш-смелтинг технологије – Финској. Прва група од десетак радника пут ове скандинавске земље пошла је 31. августа и тамо ће остати две недеље. Директор ТИР-а Бобан Тодоровић, који предводи групу од шест инжењера и четири техничара, дан уочи поласка на пут рекао је за „Колектив“ : Радници ТИР-а отпутовали у Финску на обуку за рад у „новој топионици“Још крајем прошле године радници ТИР-а почели су да се обучавају за рад са „новом металургијом“. О савременом поступку добијања бакра најпре су кроз теорију учили на Техничком факултету у Бору, а након тога обављана су тестирања. Радници су тестирани више од 10 пута и по резултатима се издвојило 20 људи који ће сада, у две групе, посетити Финску и тако наставити обуку на најбољи могући начин. Обука у Финској подељена је у две фазе: први део је у Инсититуту за пројектовање у Хелсинкију, где ће за седам дана поново „проћи“ теоретски део управљања и вођења технолошког поступка добијања бакра, док ће други, практични део, бити организован у топионици бакра у Харјавалти – каже Тодоровић.
Група од 10 басенских радника остаће у Финској до 14. септембра, а тада истим путем креће нових десеторо људи. Паралелно са обуком за рад у новој топионици организоваће се и обука за рад у новој фабрици сумпорне киселине, па ће, по речима Бобана Тодоровића, 25 радника бити послато и у неку од фабрика сумпорне киселине у септембру.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …