Почетак Актуелно Металургија Расхладни торањ нове топионице спреман за старт

Расхладни торањ нове топионице спреман за старт

5 друго читање
0
0
1,042

Успешан хидротест

 

Од данас је све спремно за пуштање секундарне расхладне воде у систем нове флеш-пећи, пошто су инсталације проверене 26. јануара, а јуче обављено њихово испирање. – Расхладни торањ хладиће 1.800 кубика воде на сат тако што ће се вода која стиже у њега делити по „гранама“ у четири ћелије, распршивати уз помоћ дизни и падати на пластично „саће“ изложена хладном ваздуху из контра-смера
НОВА ТОПИОНИЦА
. – Хидротест инсталација расхладног система нове топионице успешно је окончан 26. јануара, јуче је обављено њихово испирање, тако да је од данас, како нам рече Бобан Њагуловић, главни инжењер за енергетику на пројекту нове топионице и фабрике сумпорне киселине, све спремно за пуштање секундарне расхладне воде. Подсетимо да су упоредо са завршетком нове топионице и фабрике сумпорне киселине радници београдског „Есотех“-а и „ЕСОТ инвеста“ из Цеља до 23. децембра привели крају монтажу модерног расхладног торња за потребе нове флеш-пећи и још неких постројења у склопу нове линије топљења. Реч је о водећим фирмама у овој области, а њихов посао био је, пре свега, монтажа, а онда и испитивање торња, постављање вентилатора, редуктора, испуне, као и станице са три циркулационе пумпе, постројења за припрему воде којом се допуњава расхладни систем топионице и повезивање цевовода.

Основна улога овог система биће хлађење примарне воде из флеш-пећи – објаснио нам је Њагуловић. – Наиме, у склопу нове топионице постоји резервоар примарне деминерализоване воде од 1.000 кубика из кога ће циркулисати вода до расхладних елемената нове пећи, хладити је и преко измењивача предавати топлоту секундарној расхладној води. Та вода ће долазити у овај торањ, ту ће се хладити и поново враћати у систем. Њена улазна температура у торањ биће 36 степени Целзијуса, а излазиће охлађена на 27 степени. Инсталисана снага торња је 18,6 мегавата, а укупан проток воде на сат 1.800 кубних метара. Од тога је само за хлађење пећи потребно 1.300 кубика.
Осим пећи, хладиће се и контролна соба и још неки делови нових постројења, а део воде користиће се и за хлађење гаса при његовом првом пречишћавању (прању) иза флеш-пећи пре него што се усмери на прераду у нову фабрику сумпорне киселине. До и од расхладног торња воде укупно четири цевовода различите намене и пречника (највећи је пола метра). За разлику од сличних старих постројења (попут реконструисаног торња у сумпорној), која су имала бетонски базен и конструкцију, дрвену или неку другу испуну, нови торањ као испуну има пластично „саће“. Оно је далеко једноставније за монтажу и има бољи учинак.
Сама конструкција од челика много је лаганија, једноставнија, компактнија и бољи је степен искоришћења постројења са оваквим видовима испуне – додаје Њагуловић. – Јер, вода која се доводи на хлађење дели се по „гранама“ у четири засебне ћелије (са четири редуктора и вентилатора). Уз помоћ дизни она се распршава и пада на „саће“, док у контра-смеру иде хладан ваздух и на тако већој додирној површини брже је расхлађује.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…