Почетак Актуелно Рударство Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”

Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”

0 друго читање
0
0
833

Брже до планираних контура

Пошто су на истоку већ стигли до руде, од почетка године се и у северном делу највећег басенског рудокопа, према пројекту за Четврти захват, увелико уклања јаловина са циљем да се временом дође до већих количина богатије руде, а тиме и бољег концентрата за нову топионицу
Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”КОП “ВЕЛИКИ КРИВЕЉ”
. – И са минималним бројем људи током ледених празничних дана на површинском копу “Велики Кривељ” успешно су започели годину у којој се од њих доста очекује, па би управник Милан Делић желео да се настави са таквим еланом. Током јануара кривељски рудари треба да откопају 870.000 тона руде са 1.874 тоне бакра и уклоне 1,68 милиона тона јаловине. За 15 дана они су дали 416.260 тона руде (што је 98,8 одсто полумесечног плана), са 940 тона бакра у руди. Уклоњено је и 597.370 тона јаловине или нешто преко 73 одсто планираних полумесечних количина. – Крај месеца очекујемо са рудом и бакром по плану јер смо и сада на том нивоу – каже Делић. – Али, потрудићемо се да се што више приближимо циљу на јаловини јер нам време засад иде наруку а имамо и довољно камиона.
Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”Ради испуњења овогодишњих планских опредељења у којима је наглашена тежња за већим количинама и руде и јаловине, багери су размештени још крајем минуле године. Док три раде на источној страни копа, четврти је последње недеље децембра изашао на северну (кота 425) и почео да раскрива тај преостали дела Четвртог захвата. Он већ приводи крају другу етажу (410) и у току наредне недеље започиње трећу. На њој се очекује и нешто руде, за разлику од наредне, треће етаже, где се рачуна на знатно више. Први слојеви јаловине, због пањева, вожени су на планир, док се сада већи део, ради уштеда горива, одвози на транспортни систем, а њиме у стари борски коп.
Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”Предузимамо све мере у складу са пројектом, наравно и могућностима, како би се произвело више домаћег концентрата – каже Делић. – Планирамо озбиљне ремонте механизације, али се надамо и обнављању утоварне и транспортне опреме. Њоме бисмо подигли капацитете, проширили коп и припремили више богатије руде из нижих слојева, а са њом и количине бакра у концентрату.
Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”Последњег месеца минуле године кривељски коп дао је 855.600 тона руде (што је преко 98 процената плана). Бољим садржајем не само да је “испеглан” тај незнатни подбачај, већ је и пребачен план бакра у руди за 12 одсто, па су уместо 1.864 дате 2.102 тоне. Сличан је однос руде и бакра у руди за целу годину јер је био планиран откоп 10,18 милиона тона руде, а остварено 9,9 милиона тона. Међутим, и ту је захваљујући нешто бољем (средњем) садржају метала премашен план бакра у руди, па је уместо 22.809 тона, лане дато 24.020 тона или пет процената више. У “Кривељу” су задовољни количинама руде и оним што она садржи, међутим на јаловини се подбацило и у децембру, а и збирно за целу годину. Раскривање и ове године приоритет копа “Велики Кривељ”Требало је да се уклони 24,389 милиона тона јаловине, а остварено је 14,52 милиона тона или око 60 одсто годишњег плана.
План за децембар је био 1,855 милиона тона јаловине, а дали смо 1,06 милиона тона, што је опет нешто испод 60 процената – каже Делић. – То је тридесетак процената ниже од учинка на јаловини претходна три месеца када смо стизали и до 95 процената месечног циља и у директној је вези са великим невремном током прве две недеље децембра када су снег и лед оковали источну Србију и оставили је без струје. За разлику од РБМ-а, коп “Кривељ” тада није стао, али су нам тешкоће са стујом, путевима, механизацијом, ипак, поквариле растући тренд у раскривању од половине августа до краја новембра.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…