Почетак Безбедност и заштита РББ по четврти пут ограђује стари борски коп

РББ по четврти пут ограђује стари борски коп

2 друго читање
0
0
1,166

Рудник гради, неко разграђује

 

 
За две ноћи на више од 10 места исечена бодљикава жица и однета 52 багремова стуба нове ограде по ободу најопасније стране копа према граду. – Постављање претходне (треће по реду) ограде коштало РББ 1,4 милиона динара, али овде више није реч колико шта кошта, већ како да се трајно спрече случајни или намерни упади у коп – каже Миша Стојановић
РББ.
– Најновија ограда око старог борског копа није могла да издржи ни две ноћи. Људи из Удружења грађана „Црни врх“ завршили су је у среду (28. новембра), а у петак (тридесетог), на запрепашћење надлежних у Сектору безбедности Рудника бакра Бор, осванула је са исеченом жицом на више од десет места и без 52 (багремова) стуба висине 2,2 метра! Сачекале су их само рупе и умршена жица која онако бодљикава, изгледа, није била згодна ни вредна за брзо „паковање”. Мајстори су поново прионули на посао и ограда од погона „Истражних радова” до капија “Јаме”, укупне дужине километар и по, “закрпљена” је. У њој су поново шест хоризонталних и два унакрсна реда бодљикаве жице на 400 стубова, а докле – видећемо.
Ми смо по закону дужни да направимо запреку како грађани и животиње не би, случајно или намерно, упадали у коп затворен још пре 15 година и ево, по четврти пут, покушавамо да стубовима и бодљикавом жицом то урадимо како ваља – каже Миша Стојановић, руководилац поменуте службе. – Међутим, непозната лица уништавају ту ограду. Не знамо због чега то раде, а познато је да су протеклих година, услед њеног уништења, у коп упала три лица из оближњег насеља. Последњи пут је то било дете које је само игром случаја остало живо. Напор који ових дана чинимо да тако нешто спречимо тешко ће уродити плодом зато што преко дана поставимо ограду, а преко ноћи незнанци односе стубове. О томе смо обавестили СУП, Министарство за рударство, “Заштиту” и ИНЕX ИМОГАРД који би морали да интервенишу да сачувамо бар то што је стављено, док се не нађе неко боље решење.
Стојановић подсећа да Рудник мора да огради свако удубљење веће од метар и по настало рударским радовима, при чему закон не прописује како то да се учини. После оваквих искустава РББ ће највероватније предузети неке мере које су му технолошки доступне да би се направило нешто боље. Јер, овакво решење очигледно трајно не доприноси безбедном проласку поред старог борског копа. Ни оваква ограда не кошта мало – за постављање претходне (треће по реду) утрошено је 1,4 милиона динара – али се овде, по речима нашег саговорника, више не ради о томе колико шта кошта, већ да се направи такав бедем преко кога људи не могу да пролазе, а ако то и ураде да буде сасвим јасно да су то учинили на сопствену одговорност.
Изгледа да у Србији није могуће урадити нешто што се иначе ради у свету – каже Стојановић. – Због тога смо почели премеравање и надам се да ћемо следеће недеље ободом копа почети ископ рова од метар и по. Земља из тог ископа стављала би се са стране као заштитна “берма”, насип. Сматрамо да ће то бити повољније и неће моћи да се уништава као до сада. На сваких 50 метара ставићемо таблу упозорења, каквих је и овде било, али видите да сада нема ниједне! Табла пуно не значи, јер неписмен човек не може да је прочита, али ваљда ће тај дубоки ров и та “берма” бити довољна препрека да неко од грађана не упадне у коп. РТБ у својој концепцији и стратегији није до сада, а неће ни надаље да гледа колико шта кошта у циљу заштите својих запослених и грађана. Познато је шта се на том плану чини у топионици, а сви остали наши погони махом су ограђени и заштићени од наглих прилива воде и других нежељених случајева.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…