Почетак Безбедност и заштита Реаговање правне и службе БЗНР РТБ-а поводом текста у „Куриру“

Реаговање правне и службе БЗНР РТБ-а поводом текста у „Куриру“

4 друго читање
0
0
1,095

С обзиром на то да ниједна тврдња из чланка под насловом „Жарко Јовановић: Деца ме питају: Тата, кад ће ти порасти рука?“ објављеног 9. октобра 2016. године на порталу дневног листа „Курир“ није тачна, стручне службе Рударско-топионичарског басена Бор принуђене су да покрену поступке за утврђивање одговорности против лица која су у јавности изнела неистине.
Реаговање правне и службе БЗНР РТБ-а поводом текста у „Куриру“Три крупне неистине, које је у спорном тексту изнео Љубиша Миљковић су:
1. Неистина је да су се у последњих годину дана у РТБ-у Бор десиле 182 повреде на раду. Степен инциденције (број повреда на раду у односу на број запослених) ове године вишеструко је мањи него ранијих година, а у скоро половини случајева повређивања на раду реч је о повредама које су се десиле без директног учешћа запослених у радном процесу. Конкретно, повредне листе издаване су због уједа паса луталица приликом доласка или одласка с посла, због повреде јагодице средњег прста, због болова у леђима приликом подизања крпе и сличних апсурдних ситуација (проклизавање, саплитање, незгодно стајање). Има, међутим, случајева и које су борски лекари окарактерисали као „повреда на раду“, а да запосленом није издата повредна листа.
2. Неистина је да је безбедност у РТБ-у Бор очајна. У свим америчким рудницима се, на пример, у просеку деси 76 смртних повреда на остварених око 350 милиона радних сати, што је 0,22% (извор: Анализа смртних повреда у америчким рудницима проф. др Владислава Кецојевића), док је просечан број смртних повреда за десетогодишњи период у РТБ-у Бор 0,1 одсто.
3. Неистина је да је 3.000 радника тужило РТБ Бор. Према извештајима правних служби свих басенских предузећа, у којима ради 5.000 радника, укупно је у току 12 поступака због повреде на раду.
Две крупне неистине, које је у спорном тексту изнео Жарко Јовановић су:
1. Неистина је да Жарко Јовановић није био оспособљен за рад на радном месту на којем му се десила повреда на раду. Он је, пре настанка повреде, Уговором о раду распоређен на послове који, поред осталог, подразумевају да се „у време застоја чисте и одржавају агрегати по утврђеној динамици“. Јовановић је, такође, био обучен за безбедан рад у Новој топионици и упознат са ризицима и мерама заштите при обављању тих послова, што је он потврдио својим потписом. Чак се и у записнику инспектора за рад, сачињеном након повреде Јовановића, наводи да је „утврђено да особље које ради поседује неопходно знање о могућим ризицима у овој области, да се прописана лична заштитна опрема носи у сваком тренутку и онако како одређена ситуација захтева, да се све процедуре, а ту спадају и стандардне и уопште све радне процедуре увек и без изузетка поштују“. Истим записником констатовано је да Жарко Јовановић пре повређивања није искористио могућност да ручно заустави пужни транспортер, већ је посао обављао док је агрегат био у покрету. Инспектор рада утврдио је, такође, да Жарку Јовановићу, као и осталим запосленима, нико никада није издао наређење да чисте пужни дозатор док је он у покрету. Због тога је:
• Жарку Јовановићу било познато „да у непосредној близини затезног бубња постоје тастер и сајла за ручно заустављање траке“, што је он потврдио у писаној изјави коју је дао инспектору рада.
2. Неистина је да је Жарко Јовановић, након несреће која му се десила, остао без прихода и, како је навео „нема пара ни за протезу за руку“ јер:
• На основу Закључка Управног одбора РТБ-а Бор, донетог 22. децембра 2015. године, Жарку Јовановићу је извршена набавка америчке протезе за руку и то у виду најсавременијег решења, а према препоруци лекара специјалисте са Војномедицинске академије. На клиници у Немачкој, у Хајделбергу, Жарку Јовановићу је уграђено медицинско помагало – протеза руке.
• РТБ Бор је поднео трошкове уградње протезе за руку и путне трошкове за Јовановића и пратиоца (укупно 71.145 евра и 101.427 динара), а платио је и трошкове набавке лекова, авио карата, хотелских услуга (укупно 582.814 динара).
• Жарку Јовановићу је, на основу колективног осигурања радника од последица несрећног случаја, којим су иначе осигурани сви запослени у ТИР-у „Дунав осигурање“ исплатило 199.212 динара на основу накнаде штете због повреде на раду.
• Жарко Јовановић добио је од Самосталног синдиката и својих колега новчану помоћ у укупном износу 137.000 динара.
• Жарко Јовановић је и даље запослен у РТБ-у Бор и тренутно се налази на боловању због повреде на раду и исплаћује му се 100% накнаде у складу са Законом. Дакле, Жарко Јовановић прима у просеку 67.165,12 динара месечно.
• Супруга Жарка Јовановића запослена је у трговинском објекту „Текијанка“, прима месечну зараду у износу 30.000 динара, а власник „Текијанке“ такође је, на име бесповратне солидарне помоћи за ужег члана породице, уплатио 50.000 динара.

У Бору, 12.10.2016. године

Све прилоге на основу којих је Саопштење писано можете преузети ОВДЕ

Још повезаних текстова
В admin
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Реакција на неодговорно понашање активиста НВО

СРБИЈА ЗИЂИН КОПЕР. – На планини Старица, на којој компанија Србија Зиђин Копер у ци…