Почетак Актуелно Металургија Реконструкција конвертора добро напредује

Реконструкција конвертора добро напредује

2 друго читање
0
0
744

Постављени димохватачи и расхладне коморе

 

Готова је и челична конструкција зграде изнад конвертора број три, а над четвртим је у завршној фази. – У току монтажа опреме за снабдевање конвертора кварцом и хладним материјалом, а довршавају се цевоводи и пумпна станица
НОВА ТОПИОНИЦА
. – Ових дана монтери АТБ ФОД-а завршили су постављање димохватача и расхладних комора на конверторима број три и четири. Зоран Васковић, главни машински инжењер пројекта, показао нам је на градилишту и ток монтаже опреме за снабдевање поменутих конвертора кварцом и хладним материјалом.

И тај посао се одвија по планираној динамици – каже Васковић. – Готова је и челична конструкција зграде изнад конвертора број три, док је над четвртим у завршној фази. Преостало је да београдски “Монт-Р” доврши цевоводе за снабдевање жакета на димохватачима расхладном водом. Опрема пумпне станице такође је монтирана и у току је затварање зграде панелима. У пумпној станици вода ће се хемијски припремати, хладити и потом отпремети у жакете ради почетног хлађења конверторских гасова. Преостало је да се монтира дизалица која ће помоћи приликом одржавања опреме на конверторима три и четири.
Подсетимо да је улога димохватача и расхладних комора да прихвате и расхладе све гасове ослобођене операцијом конвертовања. Ти гасови потом иду у други део погона (област 7.200) где ће се прати и даље хладити, а одатле одводити на прераду у нову фабрику сумпорне киселине. Пошто су постојеће расхладне коморе старе, па слабо дихтују, доста дима је “бежало” у атмосферу. Ново решење ће бити много боље када је реч о екологији – што је, уз бољу економију, и циљ великог пројекта изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…