Почетак Актуелно Рударство Реконструкција кречних пећи у Заграђу пун погодак

Реконструкција кречних пећи у Заграђу пун погодак

4 друго читање
0
0
1,045

Флотације снабдевене, силоси пуни

 

На залихама око 500 тона комадног креча, а све три басенске флотације – борска, кривељска и мајданпечка – задовољне његовим квалитетом. – Креч на угаљ бољи и за трећину јефтинији. – Прва АФ-пећ од маја прошле године до краја фебруара ове произвела 18.430, а друга (од шестог октобра) 9.460 тона. – Разматра се обнова производње хидратисаног креча
Реконструкција кречних пећи у Заграђу пун погодакКРЕЧАНА ЗАГРАЂЕ
. – Од почетка рада кречне пећи која је прва реконструисана прошло је десет, а од старта друге само шест месеци, а у Заграђу су већ сигурни да су оправдана улагања од око 800.000 евра. Рударско-топионичарски басен Бор више не купује креч за своје флотације и све три – борска, кривељска и мајданпечка – уредно су снабдевене. И силоси Кречане су пуни. У њима је, како нам рече управник Милан Јовановић, на залихама око 500 тона одличног производа и уколико се овакав темпо одржи наредних месеци, размотриће се могућност обнављања производње хидратисаног креча. Ово утолико пре што је креч све бољи и што већ има интересовања купаца са стране. То, наравно, подразумева сигурне испоруке и у Заграђу ће се упустити у тако нешто тек кад буду потпуно уверени да могу одговорити и захтевима РТБ-а и захтевима купаца.
Реконструкција кречних пећи у Заграђу пун погодакНакон “превођења” са мазута на угаљ као погонско гориво и низа захвата ради аутоматског праћења њеног рада, прва пећ немачке технологије (“Ауербацх форо”) пуштена је у рад крајем маја прошле године и закључно са последњим даном фебруара ове произвела 18.430 тона креча. То је, како нам рече Јовановић, у просеку седамдесетак тона на дан (ако се изузму краћи застоји из техничких разлога). Друга “АФ”- пећ стартовала је шестог октобра прошле године и до краја фебруара ове дала 9.460 тона. Трећа, стара “Фориндус”-пећ је пред ремонтом, али још увек производи и то креч чија је активност такође драстично побољшана коришћењем антрацита.
Ових дана решили смо проблеме које нам је доносио мокар и смрзнут угаљ и усталили производњу креча на око 200 тона дневно – каже Милан Јовановић. – У њему је 70 до 80 одсто активне материје, а да је квалитетан потврђује и његова мања потрошња у флотацијама. Пећи стабилно раде, створили смо око 500 тона дневних залиха, па разматрамо и обнову производње хидратисаног креча. Економске анализе потврђују да је производна цена нашег креча са угљем, у поређењу са оном на мазут, за 30 до 40 одсто нижа. Већ се интересују и неки купци, па ћемо заједно са комерцијалном службом РББ-а видети да ли можемо нешто и да продамо.

Кречана сада ради са минималним бројем извршилаца, укупно је 97 запослених. С обзиром на то да је процес аутоматизован, за дневну производњу од 140 тона на обновљеним пећима сада су потребна само два извршиоца по смени (наравно, уз обавезног електричара и бравара), док су на старој, за упола мању дневну производњу од 70 тона, потребна најмање четири извршиоца. Велимир Стојановић, сменски пословођа, у Кречани ради преко 20 година, па смо га замолили да нам упореди рад пећи пре и после реконструкције. Затекли смо га за монитором рачунара.
Реконструкција кречних пећи у Заграђу пун погодакВећ смо освојили и ускладили рад на нов начин који је, одмах да кажем, далеко лакши а и бољи, што се види по квалитету креча. Ево, овде на екрану пратимо стање у коморама пећи, њихово пуњење и пражњење, температуре, пнеуматско удувавање млевеног угља из силоса. Кречњак и камени угаљ се мешају и уз помоћ скипа одозго убацују у пећ. За око 48 сати из ње излази негашени креч. Његов квалитет контролишемо сталним анализама, а ми који овде дуго радимо можемо и визуелно, или по тежини, да одредимо какав је. Што је комад лакши, то је квалитет бољи, и обрнуто. Од тоне камена обично добијемо око 560 килограма доброг креча. Захваљујући аутоматском праћењу, готово сви параметри су нам пред очима тако да много брже можемо да реагујемо, а не да проверавамо квалитет када ништа не може да се поправи.
Десетомесечна производња креча на нов начин, са новим енергентом, а и протекла зима, више кишна него хладна, показали су, како нам рече управник Јовановић, да би ваљало нешто порадити на додатном просејавању угља и сушењу угљене прашине како би њено искоришћење било боље а производни резултати оптимални. Закључено је и да би било боље раздвојити компјутерски мониторинг пуњења и рада двеју пећи, па је за то већ набављен сав материјал и започети су машински радови чије се окончање очекује за двадесетак дана.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…