Почетак Актуелно Металургија Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселине

Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселине

6 друго читање
0
0
881

 Пројекат улази у завршну фазу 

  
На градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине изузетно је живо: 450 до 500 радника различитих струка и занимања свакодневно ради у две, а по потреби и у три смене, што гарантује да ће механички део највећег еколошког пројекта на Балкану бити завршен, како је и планирано, до краја године
Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселинеРТБ
. – Под надзором „СНЦ Лавалина“ и „ОУТОТЕЦ“-а пројекат „Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселине“ улази у завршну фазу. На градилиштима је изузетно живо јер 450 до 500 радника различитих струка и занимања свакодневно (и викендом, и празником) ради у две, а по потреби и у три смене. Ангажована је и сва неопходна савремена механизација: од виљушкара, преко грађевинских машина, камиона, ауто-дизалица до торањских кранова. На оба градилишта ради више од двадесет подизвођача.
Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселинеИзузетно живе активности, уз свакодневно ангажовање великог броја радника у директном извођењу радова, гарантују да ће планирани рок изградње највећег еколошког пројекта на Балкану (до краја године) бити испоштован – уверава директор пројекта „Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселине Драган Маринковић.
Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселинеГлавни извођач радова је београдски „Енергопројект“ са више од двадесет подизвођача међу којима су највећи: „Енергопројект-Високоградња“, „АТБ ФОД“, „Монт-Р“, „Стилкон“ из Македоније, „НБ челик“, „Феромонт“, „Конструктор“, „Енерготехника-Јужна Бачка“…
Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселинеАнгажовање подизвођача зависи од динамике активности која дефинише потребу ангажовања струке којом се они баве. У наредном периоду очекује се ангажовање и нових подизвођача чија је специјалност израда ватросталног озида, монтажа електро-опреме, инсталације, инструментације и друго – каже Драган Маринковић.
Допринос подизвођача је различит, што зависи од њихове уговорене обавезе, али општа је оцена да свој посао обављају у складу са планираном динамиком радова:
Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселинеС обзиром да је реч о „браунфилд“ инвестицији и да за време изградње постојећа топионица ради без застоја, повремено се јављају одређени проблеми на градилиштима, али се убрзано отклањају на оперативном нивоу. Све је то у циљу поштовања уговорене динамике и достизања планираног рока завршетка изградње – каже Маринковић.
У складу са законима Републике Србије, стручни надзор и администрацију пројекта изводи Грађевински факултет у Београду чији су представници свакодневно присутни на градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…