Почетак Актуелно Металургија Рекордна октобарска производња Топионице у овој години

Рекордна октобарска производња Топионице у овој години

0 друго читање
0
0
189
Рекордна октобарска производња Топионице у овој години

Дали 8.086 тона анода

Овај резултат постигли смо захваљујући довољним количинама сировина, пре свега, концентрата који је садржао нешто више „црвеног“ метала – рекао је Славиша Стефановић, технички руководилац Топионице. – После јунског ремонта у раду топионице се апсолутно примећују његови ефекти – технолошко искоришћење је враћено на близу пројектовано (98 одсто), а поправљени су и остали параметри
Рекордна октобарска производња Топионице у овој годиниТОПИОНИЦА
. – Топионичари су у октобру дали 8.086 тона анодног бакра, чиме су први пут ове године премашили 8.000 тона и што је, уједно, рекордна производња у 2018. (6.606 тона добијено је из свежих сировина, 1.223 тоне из ретура и 257 тона из отпадног бакра, тзв. скрапа). Како нам је рекао Славиша Стефановић, технички руководилац Топионице, да је било довољно шарже, сигурно би била достигнута рекордна продукција од почетка рада нове топионице (8.260 тона анода) која је остварена у септембру минуле године. Забележено је временско искоришћење од 92 процента, као и високо технолошко искоришћење (изнад 97 одсто), што је близу пројектованог (98%).
Рекордна октобарска производња Топионице у овој годиниРекордни месечни биланс ове године постигли смо захваљујући довољним количинама сировина, пре свега, концентрата који је садржао нешто више „црвеног“ метала. После јунског ремонта у раду топионице се апсолутно примећују његови ефекти – технолошко искоришћење је враћено на 98 одсто, а поправљени су и остали параметри рада агрегата. Нема застоја, осим евентуалних хаваријских, а чак и када мора да се заустави погон, то се ради у планираним терминима. Тако је било и почетком новембра, када смо обавили неопходне интервенције, па не очекујемо проблеме у раду опреме – наглашава Стефановић.
Када је реч о плановима за овај месец, наш саговорник додаје да сада све зависи од прилива концентрата бакра. Охрабрује чињеница да су басенски рудари прошлог месеца повећали количине и побољшали квалитет ове сировине, како „црвеног“ метала тако и енергетских елемената – сумпора (садржај 30 процената у шаржи), што је веома важно за вођење технолошког процеса.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Погледајте и

„Сумпораши“ скоро достигли циљану октобарску производњу

Фабрика ради са много бољим параметрима За 25 дана произведено 22.415 тона киселине или 91…