Почетак Актуелно Металургија Ремонт агрегата у Фабрици сумпорне киселине

Ремонт агрегата у Фабрици сумпорне киселине

2 друго читање
0
0
653

Последње дотеривање „старе даме“ 

 

И овогодишњим ремонтом желимо да обезбедимо услове и стабилан рад фабрике још неколико месеци, односно до завршетка изградње нове фабрике, када ће стара престати да ради – рекао је њен управник Горан Стефановић

Ремонт агрегата у Фабрици сумпорне киселинеФАБРИКА СУМПОРНЕ КИСЕЛИНЕ. – Ових дана у Фабрици сумпорне киселине ужурбано се сређују агрегати – након дводневног одгревања, фабрика је заустављена 29. септембра, када је, практично, почео ремонт овог металуршког погона. Највише главобоље „сумпорашима“ у претходном периоду задавала је главна дуваљка за вучу гасова. Стога је њено оспособљавање, по речима Горана Стефановића, управника Фабрике сумпорне киселине, један од већих захвата у овогодишњем ремонту „пошто резервну немамо, па морамо да водимо рачуна о овој која ради“.
Често је долазило до повећаних вибрација и морали смо да обављамо балансирања на лицу места. Пре два месеца послали смо радно коло дуваљке на репарацију у Београд. Расклопили смо целу дуваљку, извадили коло које је досад радило, па сада користимо прилику да вратимо оно репарирано. Од већих послова ту је и просејавање контактне масе из три етаже контактног котла. Недавно је завршено и чишћење магистралног гасовода од Топионице до Фабрике сумпорне киселине индустријским усисивачем. У току су и санације мокрог електрофилтера, плашта измењивача топлоте, валцне плоче грејача В 24, као и замена хладњака на секцији јаке киселине. Радници службе електроодржавања ремонтују моторе за главну дуваљку и за вентилаторе на расхладном торњу – истиче Стефановић.

Наш саговорник посебно наглашава да су већину послова „на својим плећима“ изнели људи из погона. Осим ремонтних активности, овде планирају да заврше и термичку изолацију агрегата, како би их припремили за зимске услове рада.
Велики ремонт се, иначе, ради једном годишње. Овогодишњи је мањег обима и на мањем броју тзв. позиција с обзиром на то да је велики број позиција био обухваћен 2013. Од коликог значаја су ови захвати на линији бакра, говори чињеница да је Фабрика сумпорне киселине између ова два ремонта радила добро, уз висок степен искоришћења сумпор-диоксида од 98 одсто. И овогодишњим желимо да обезбедимо услове и стабилан рад фабрике још неколико месеци, односно до завршетка изградње нове фабрике. Стара ће тада престати да ради (у погону је од 1971.) – не могу обе заједно, јер им технологија није иста, а другачији је и проценат гасова – закључио је управник овог металуршког погона.
На крају је додао да је недавно завршена теоријска обука 40 претежно млађих радника Сумпорне за рад у новој фабрици (по програму СНЦ Лавалина), а ускоро се очекује и практични део.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…