Почетак Актуелно Металургија Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металурга

Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металурга

2 друго читање
0
0
833

Предстоји стабилан рад линије бакра

За 13 дана топионичари дали 1.600 тона анодног, а електролизери 1.945 тона катодног бакра. – Ремонти у Топионици и Сумпорној завршени су у веома сложеним условима, јер је, поред 700 извођача радова на градилишту нове топионице, свакодневно било присутно и 400 радника ангажованих у ремонту – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а

Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металургаТИР. – За 24 дана октобра Топионица је примила укупно 15.000 тона концентрата бакра, са 2.031 тоном метала (око 3.000 тона је остало непревезено због ремонта овдашњег одељења припреме). У овој количини преовладавала је сировина допремљена из Рудника „Велики Кривељ“ (6.820 тона), Рудника бакра Мајданпек (5.402 тоне) и из борске флотације (2.770 тона). Топионица је радила до 13. октобра, када је „ушла“ у планирани годишњи ремонт агрегата. За то време прерадила је 9.346 тона шарже и произвела 1.600 тона анодног бакра. Упоредо са овим у Топионици, обављен је и ремонт у Фабрици сумпорне киселине, тако да се и ове, као и прошле године, очекује стабилнан рад овог металуршког погона. Иначе, Сумпорна је од почетка године продуковала 76.521 тону монохидрата, а предвиђено је да крај 2015. дочека са близу 100.000 тона.
Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металургаРемонт у Топионици је завршен у складу са планираним активностима и динамиком (24. октобра). Већ наредног дана почело је грејање (темпловање) пећи за старт које траје пет дана. Некада је то било око 20 дана. Међутим, увозна опека која је сада уграђена спада у групу печених, па је време за грејање знатно краће. Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металургаИначе, током ремонта је демонтирано 1.000 тона металуршке опеке и исто толико је уграђено (пламена пећ, анодна пећ, гасоводи, судови у Фабрици сумпорне киселине). Ремонти у Топионици и Сумпорној завршени су у веома сложеним условима, јер је, поред 700 извођача радова на градилишту нове топионице, свакодневно било присутно и 400 радника ангажованих у ремонту. Мере безбедности које спроводимо на градилишту су максималне. Желимо да задржимо стандарде у поштовању норми заштите на раду, пошто је здравље радника на првом месту – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а.
Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металургаЗбог ремонта у Топионици, смањен је број ћелија које раде у Електролизи (тренутно 190), па је октобарски биланс достигао 1.945 тона катодног бакра. Међутим, овде планирају да у новембру изађу на 2.400 тона, а у децембру премаше 3.000 тона.
Ливница бакра и бакарних легура у октобру је дала 170 тона одливака, односно 1.227 тона од почетка године, што је у планираним границама. ФБЖ је прошлог месеца достигла 403 тоне дипформинг жице (4.260 тона од почетка године). Тодоровић открива да је у току израда новог сувенира по коме ће РТБ бити препознатљив.
Ремонти у Топионици и Сумпорној обележили октобарски учинак металургаСва три котла (број пет, шест и седам) у Енергани су спремни за рад. У току је замена вентила на затварачници Борског језера, први пут од изградње језера 1960. године. Акумулација у језеру је стабилна, али овде и даље апелују на штедњу, односно поштовање технолошке воде као природног ресурса. Транспорт ТИР-а је превезао све расположиве количине концентрата и другог нормативног материјала који је потребан за рад металуршких и осталих басенских погона.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…