Почетак Актуелно Металургија Ремонтом до боље везе Топионице и Сумпорне

Ремонтом до боље везе Топионице и Сумпорне

2 друго читање
0
0
617

Стају на пут епизодним загађењима

Ремонтом до боље везе Топионице и Сумпорне ТИР. – Епизодна загађења ваздуха последица су интензивних припрема за предстојећи ремонт металуршке линије који ће се, према речима директора ТИР-а Бобана Тодоровића, обавити од 18. до 22. септембра. У оквиру тог петодневног застоја коначно ће се санирати све оно што је у прошлогодишњем пожару у фабрици сумпорне киселине страдало, а што је, генерално, све време правило проблеме у успостављању „везе“ између нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Због тих „лоших веза“, од пожара наовамо, спорадично се дешава да Сумпорна не може да повуче и преради све топионичке гасове, па због тога СО2, као минулог викенда, побегне у атмосферу. Тако се десе краткотрајна епизодна загађења, којима се за не више од 25 минута стане на пут.
Ремонтом до боље везе Топионице и Сумпорне Ремонт ћемо и урадити како бисмо у потпуности елиминисали епизодна загађења. У току су завршне припреме за застој комплетне металуршке линије и то баш у циљу санирања последица штете од пожара и отклањања недостатака код неких „везних“ елемената, компензатора и других – каже Тодоровић.
Ремонтом филтера и катализатора контактног котла, који су претрпели највећа оштећења у пожару, биће решен овај проблем, па Тодоровић након тога очекује оптималне услове за пројектовану вучу свих гасова, без емисије у граду, онако како је то било пре пожара.
План је да 18. септембра стане шаржирање топионице, заврше се све конверторске операције, испусте се и у конверторима прераде сви бакренци и испразни флеш-пећ. У фабрици сумпорне киселине тада ће почети продувавање заосталог СО2 гаса и то сушеним ваздухом.
Замену оштећене опреме, цевовода, филтера и катализатора обавиће басенски радници и локални извођачи радова, а биће то прилика и да се прочисте сви путеви који топионичке гасове воде у фабрику сумпорне киселине. У исто време, у новој топионици ће се превентивно санирати котао-утилизатор и то део где се он спаја са флеш-пећи.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…