Почетак Актуелно Мајданпек Ремонтована КСБ пумпа у Производним услугама РБМ-а

Ремонтована КСБ пумпа у Производним услугама РБМ-а

6 друго читање
0
0
1,185

Уштедели два милиона динара

 

Најновијим у низу сличних потеза радници ПУС-а дали пример и колегама из других производних целина да се активније укључе у борбу са трошковима

РБМ. – Запослени у Производним услугама мајданпечког Рудника бакра остварили су нови радни подвиг успевши да ремонтом КСБ-пумпе свом предузећу и компанији уштеде два милиона динара. Показали су да су и том послу дорасли и да га, уз минималне трошкове, могу реализовати, штедећи новац, а врло често и скупље од њега – време.
Уз редовне послове, ту су и они који захваљујући инвентивном раду много штеде – уводи у причу Неђељко Чавић, управник ПУС-а: – Недавно смо се похвалили уштедом четири милиона динара захваљујући реконструкцији ролни за Транспортни систем. Освајањем ремонта КСБ пумпе (капацитета 360 м³/х, са висином избацивања од 295 метара) уштедели смо два милиона динара. Оне су инсталиране на две најкритичније позиције у руднику – пумпној станици у Дебелом Лугу, одакле се из Пека техничка вода пумпа за потребе Нове флотације, и на одводњавању „Јужног ревира“, ИИ линија, где је испумпавање предуслов за будућу производњу.
Ова пумпа је још у марту послата у „Јастребац“ Ниш на ремонт за који је требало платити 3,2 милиона динара.
Знајући значај њихове исправности за функционисање производње у РБМ-у, понудио сам да први пут ремонтујемо ову врсту пумпе у ПУС-у. Ливење оштећених радних кола наручили смо код тзв. трећих лица, а материјал за израду похабаних делова, бронзаних прстенова и чаура у Ливници ТИР-а Бор, док смо спроводна кола и кућишта одлучили да самостално репарирамо наваривањем – објашњава Чавић: – Чекајући да се излију радна кола, узели смо такву пумпу, која је одавно неисправна, одабрали добре делове, монтирали је у Дебелом Лугу и она ради боље од постојеће.
И за монтажу друге пумпе је све спремно. Када стигну радна кола, биће ремонтована, а потом инсталирана на III линији одводњавања „Јужног ревира“ која се увелико припрема. Управник Чавић посебно хвали главног пословођу Драгија Николића, који је његове инструкције пропратио за све захвате на ремонту, и Мирка Пауновића, који је изводио радове. Овај посао му није био стран, јер је радио на одржавању у Флотацији и са центрифугалним пумпама. – Овим још једном потврђујемо да је рад у сопственој режији најбољи и најефтинији. ПУС је опет на висини задатка, а оствареним уштедама дају добар пример другима да их следе, па и сами покушају, свако у свом домену – поручују радници ПУС-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…