Почетак Актуелно Мајданпек Решење које штеди време и новац РБМ-у

Решење које штеди време и новац РБМ-у

3 друго читање
0
0
1,925

Булдозер ради као цевополагач

 

При раду транспортног система пуним капацитетом биће потребе за булдозером као цевополагачем на сваких шест месеци
Решење које штеди време и новац РБМ-уРБМ
. – Приводећи крају оспособљавање транспортног система, у Руднику бакра Мајданпек успешно су разрешили велики проблем – померање транспортера у дужини од око 600 метара. Пошто није било исправног цевополагача, а ни пара ни времена за набавку новог, алат за померање транспортера везали су за конструкцију рипера булдозера и тако га оспособили да ради као цевополагач. Како је реч о монтажно-демонтажној конструкцији, радна машина може да буде ангажована, у зависности од потребе, и као булдозер и као цевополагач.
Решење које штеди време и новац РБМ-уПомерање транспортера било је неопходно јер је дошло до слегања терена на јаловишти Мали Ујевац у непосредној близини одлагача за јаловину који 15 година није радио. У претходна три месеца траса је насута, нивелисана и исправљена. За померање транспортера био је неопходан цевополагач јер је покушај да се помери булдозером деформисао шине и пореметио конструкцију.
Решење које штеди време и новац РБМ-уИдеја да вежемо алат за конструкцију рипера булдозера потекла је од Богољуба Драгојловића, пословође транспортног система – каже Неђељко Чавић, помоћник директора РБМ-а за електромашинство. Он је осмислио начин и конструкцију, док се за израду побринуо Драги Николић, пословођа машинске радионице ПУС-а. Тако су успели да булдозер претворе у цевополагач.
Решење које штеди време и новац РБМ-уОвај посао завршићемо за три недеље. Нисмо ни купили ни изнајмили цевополагач, па смо уштедели и новац и време – не крије задовољство због успешно обављеног посла Богољуб Драгојловић и истиче велику помоћ рудара.
Дограђена конструкција је монтажно-демонтажна, што је битно када се зна да ће потребе за булдозером као цевополагачем, када транспортни систем проради пуним капацитетом, бити на сваких шест месеци, а у међувремену булдозер ће моћи да се користи за основне намене.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…