Почетак Актуелно Металургија Резервоари нове сумпорне спремни за прве тоне киселине

Резервоари нове сумпорне спремни за прве тоне киселине

1 друго читање
0
0
765

Завршени, испитани и заштићени

 

НОВА СУМПОРНА.– Два огромна резервоара за складиштење јаке сумпорне киселине из нове фабрике већ су потпуно завршена, испитана, а обављена је и њихова антикорозивна заштита. Зоран Васковић, главни машински инжењер пројекта нове топионице и фабрике сумпорне киселине, казао нам је да око резервоара само још треба да се поставе тзв. газишта и челична конструкција довода киселине.

Посао је квалитетно обавио београдски Феромонт – каже Васковић. – Извршено је хидротестирање резервоара и сва испитивања су дала добре резултате. Енергопројектова Високоградња је ових дана потпуно затворила и тзв. танквану (бетонски базен око ових великих индустријских судова за случај изливања киселине) а за дан-два завршиће се и преостали бетонски радови на дну танкване.
Запремина сваког од резервоара је 6.000 метара кубних, односно нешто више од 10.000 тона киселине, и биће повезани са старим, мањим резервоарима. Са једнима и другима РТБ ће имати капацитете за складиштење пуне једномесечне производње јаке киселине, а пуњење вагонских и камионских цистерни обављаће се преко старих резервора. И они се већ санирају и фарбају, а догодине ће се само реновирати танкване око њих да би били још сигурнији.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…