Почетак Актуелно Металургија РТБ Бор: Електролиза и у марту успешно „пратила“ Топионицу

РТБ Бор: Електролиза и у марту успешно „пратила“ Топионицу

7 друго читање
0
0
989

Прерађене све аноде

 

За 25 дана марта Електролиза произвела 2.453 тоне катода и 101,5 тона плавог камена. – Биланс првог тромесечја 9.500 тона „црвеног“ метала и 325 тона бакар-сулфата. – Достигнут „А“ квалитет катодног бакра. – У Златари успешно завршена кампања „доре“ пећи. – Фабрика соли метала се припрема за производњу сребро-јодида

Електролиза и у марту успешно "пратила" ТопионицуЕЛЕКТРОЛИЗА. – За 25 дана марта Електролиза је произвела 2.453 тоне катодног бакра, а било је предвиђено 3.350 тона. Овде очекују да на крају првог тромесечја забележе биланс од 9.500 тона „црвеног“ метала, што је 97 одсто планираних количина (9.830 тона). Електролиза је, по речима њеног управника Драгана Јовановића, потпуно „испратила“ Топионицу, тако да на стоку нема анодног бакра, већ се преради све што стигне.
Електролиза и у марту успешно "пратила" ТопионицуДостигнут је „А“ квалитет катодног бакра, као и висок квалитет осталих производа. У претходном периоду почела су испитивања и провера показатеља у одбакривању отпадних вода Електролизе. Такође су смањене залихе метала са почетка године, тако да се може радити нормалније. Утрошак норматива је повезан са зимским условима рада, па је донекле повећана потрошња електричне енергије, док су остали параметри задовољавајући. У РЈ за производњу катодног бакра обављен је ремонт комплетне групе електролитичких ћелија и то је завршила Служба машинског одржавања Електролизе. Од већих послова у наредном периоду, издвојио бих санацију подова (до 1.500 квадратних метара) у новој електролизи, којом су обухваћени грађевински радови и киселоотпорна заштита (АКЗ) – истиче Јовановић.
Електролиза и у марту успешно "пратила" ТопионицуРадна јединица за производњу бакар-сулфата за 25 дана марта дала је 101,5 тона, а од почетка године 325 тона или 90 процената планираних количина (360 тона). Купци се редовно јављају, јер почиње сезона пољопривредних радова. У претходном периоду приведено је намени стовариште плавог камена, тако да је олакшано чување готовог производа, али и приступ купцу за утовар робе.
У РЈ за производњу племенитих метала (Златари) овог месеца успешно је завршена кампања „доре“-пећи и остварене планиране количине злата, сребра, паладијума, селена. . . Фабрика соли метала се припрема за продукцију сребро-нитрата, односно сребро-јодида, јер су већ стигле најаве купаца за количине које би биле на нивоу прошлогодишњих (до једне тоне сребро-јодида за противградне ракете). У току је и набавка осталих неопходних сировина, као и „притезање“ погона, како би све то могло да се физички одради. Фабрика фотохемикалија је производњом антифриза задовољила потребе басенске транспортне оперативе (Транспорта ТИР-а, РББ-а и РБМ-а).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…