Почетак Актуелно Металургија РТБ Бор: Мајски производни биланс металурга

РТБ Бор: Мајски производни биланс металурга

4 друго читање
0
0
1,237

Више од 4.000 тона анода

 

За 26 дана маја топионичари дали 3.526 тона анодног, а електролизери 2.360 тона катодног бакра. – У Топионици успешно претопљена два одливка укупне тежине око 40 тона. – Сваког месеца Из Електролизе у Топионицу „враћају“ се око четири тоне „црвеног“ метала у муљу који настаје из отпадних технолошких вода Електролизе

Мајски производни биланс металургаТИР. – У Топионицу је за 26 дана маја допремљено 20.159 тона концентрата бакра, са 2.777 тона метала, односно 775 тона дневно. Највише ове сировине стигло је из „Великог Кривеља“ (1.911 тона), затим из РБМ-а (466 тона) и 396 тона из Јаме заједно са шљаком. Прерађено је око 22.000 тона шарже и произведено 3.526 тона анодног бакра. Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, изразио је очекивање да ће мајски биланс прећи 4.000 тона анода будући да Топионица располаже довољном количином шарже (4.300 тона са 550 тона метала у њој). Погон је овог месеца стајао 14 сати и забележио високо временско искоришћење агрегата од 98 процената. Повремени проблеми због повећане емисије сумпор-диоксида, по речима Тодоровића, решавани су у складу са Акционим планом о смањењу аерозагађености из Топионице (реаговањем углавном посредством конверторског одељења). Занимљиво је и да су успешно претопљена два одливка (укупне тежине око 40 тона) и „враћена“ у производњу (одливци су настали још пре шест година „услед лошег металуршког рада“).
Мајски производни биланс металургаС обзиром на то да нас очекује наставак реализације највећег еколошког пројекта у држави – реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, у Топионици су предузете све мере заштите здравља радника. Сви носе заштитну опрему која је доброг квалитета и има је у довољним количинама. У циљу стабилног рада постојеће топионице (одељења пржења и топљења), у септембру или октобру планирамо ремонт мањег обима од највише десет дана, па се већ раде динамички планови и анализа свих позиција које треба санирати – истакао је Тодоровић.
Електролиза је, са 376 ћелија, дала 2.360 тона катодног бакра (14.541 тону од почетка године) и очекује се да крај месеца дочека са око 2.900 тона, а у јуну стигне и до 3.400 тона. Сваког месеца Из Електролизе у Топионицу „враћају“ се око четири тоне „црвеног“ метала у муљу који настаје из отпадних технолошких вода Електролизе, што претходних година није био случај. Мајски производни биланс металургаЗа сада је пословодство ТИР-а веома задовољно количином враћеног муља и у наредном периоду наставићемо да побољшавамо параметре рада електровининг ћелије – нагласио је наш саговорник. Продукција плавог камена се одвијала по плану. У фабрици соли метала производе се сребро-јодид и сребро-нитрат неопходни хемијској индустрији, и то у складу са захтевима тржишта. Фабрика сумпорне киселине у мају је радила добро (просечно искоришћење сумпора износило је преко 53 одсто, а у појединим данима 62 процента), па се очекује око 10.500 тона монохидрата. На залихама има око 9.000 тона киселине, а отпрема тече предвиђеном динамиком.
У односу на скромних 150 тона прошле године, нова ливница у Ливници бакра и бакарних легура већ је произвела 450 тона одливака од месинга и бронзе, углавном је реч о услужној преради. ФБЖ је за 26 дана маја дала 620 тона дипформинг жице (до краја месеца око 800 тона). Ради се физибилити студија и идејни пројекти за набавку нове опреме.
Котлови број пет, шест и седам у Енергани су исправни, и плански се сервисирају само поједини делови (на залихама има око 4.000 тона угља). У току је припрема парне турбине за производњу електричне енергије. Ниво Борског језера је 40 центиметара испод тачке прелива. Иако је ових дана количина задовољавајућа, Тодоровић је апеловао на све кориснике технолошке воде из језера да је рационално користе и штеде. У наредном периоду овде планирају да покрену иницијативу ради изналажења могућности постављања турбине за производњу електричне енергије на Борском језеру.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…