Почетак Актуелно Металургија Металурзи и у октобру забележили учинке вредне пажње

Металурзи и у октобру забележили учинке вредне пажње

4 друго читање
0
0
908

Топионица потпуно упослена

 

Временско искоришћење агрегата од 98 процената је резултат добро обављеног ремонта у мају, као и повољнијих атмосферских прилика. – Топионичари дали 4.514 тона анодног, електролизери 3.680 тона катодног бакра, а „сумпораши“ 10.800 тона киселине. – Б. Тодоровић: Трудићемо се да одржимо висока временска искоришћења у Топионици и Сумпорној, јер њихов стабилан и континуиран рад обезбеђује најбоље еколошке услове, али и смањење потрошње нормативног материјала. – Агресивнији наступ у продаји производа ТИР-а, првенствено од бронзе

ТИР. – Временско искоришћење топионичких агрегата од 98 процената јесте податак који је обележио и, како је казао директор ТИР-а Бобан Тодоровић, истовремено пружио разлог за задовољство прошломесечним производним учинцима овог металуршког погона. – Након дугог времена, Топионица је у октобру радила са великим временским искоришћењем које је резултат добро обављеног ремонта у мају, као и промене, односно повољнијих атмосферских прилика. Све то је, уз максимално поштовање Акционог плана за смањење аерозагађења, допринело изузетно великој преради шарже (26.724 тоне) и производњи (4.514 тона анодног бакра, од чега 270 из секундарних сировина) – нагласио је Тодоровић.
Топионица је, иначе, прошлог месеца примила укупно 19.190 тона концентрата бакра (са 3.015 тона „црвеног“ метала, односно просечним садржајем од 16,80 процената). Највећа количина ове сировине (10.302 тоне) стигла је из „Великог Кривеља“, затим из Бора (5.103) и из Мајданпека (4.569). Захваљујући стабилном раду у претходном периоду, потрошња нормативног материјала је била приближна пројектованим вредностима (0,17 тона угља по тони сувог концентрата). На залихама ових дана има око 15.000 тона угља и 4.000 тона шарже, што су ваљане претпоставке за добре резултате и у наредном периоду. Ради припреме за зимске услове, Топионица ће, зависно од еколошких услова, бити заустављена пет дана у другој половини новембра или почетком децембра (активности на бренеру реактора, чишћење наслага у апдајку пламене пећи, провера котла, замена блинде пречника 3.000 мм на конверторском делу, као и замена измењивача топлоте и тестирање катализатора у Фабрици сумпорне киселине).
Фабрика сумпорне киселине је у октобру дала 10.800 тона монохидрата (појединих дана производња је прелазила 400 тона), док се искоришћење сумпора кретало од 58 до 65 одсто, што је дупло више него пре три године (30%). – И убудуће ћемо се трудити да одржимо висока временска искоришћења у Топионици и Фабрици сумпорне киселине, јер њихов стабилан и континуиран рад обезбеђује најбоље еколошке услове, али и смањење потрошње нормативног материјала – подвлачи челни човек овог предузећа.
Електролиза је целог месеца радила са 378 ћелија и продуковала 3.680 тона катодног бакра (по оцени Тодоровића, врхунског квалитета), као и 120 тона плавог камена. Фабрика соли метала бележи исте производне учинке као лани. Ових дана преговара се са холандским партнерима о могућности потписивања годишњег уговора, чиме би се омогућио њен континуирани рад.
У радној јединици Прерада метала и Ливница у току су покушаји покретања линија месинга и бронзе. Недавно су учињене и кадровске промене у комерцијалној служби предузећа пошто, како је рекао Тодоровић, желе агресивнији наступ на домаћем и међународном тржишту када је реч о свим производима ТИР-а, првенствено од бронзе. Такође је одобрена акредитација водомера, тако да и ту планирају агресивнију продају у Србији, али и у иностранству. Фабрика бакарне жице је дала 800 тона дипформинг жице, а преговара се са ЈУР-ом о наставку сарадње.
У Енергани је у току проба котла број седам на притисак, при чему се очекује да ће до 20. новембра, поред „петице“ и „шестице“, и он бити у функцији. На залихама тренутно има око 4.500 тона угља за грејање погона ТИР-а и индустрије. Транспорт ТИР-а је и прошлог месеца превезао велике количине материјала (10.000 тона железничким и 100.000 тона друмским саобраћајем).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…