Почетак Актуелно Металургија РТБ Бор: Металурзи у септембру наставили тренд добрих производних резултата

РТБ Бор: Металурзи у септембру наставили тренд добрих производних резултата

4 друго читање
0
0
1,539
Металурзи

Поново преко 4.000 тона анода

 

 Топионичари дали 4.093 тоне анодног, електролизери 3.404 тоне катодног бакра, а „сумпораши“ 9.200 тона монохидрата. – У свим погонима увелико се припремају за зимски период. – Ради се пројекат за примену нове технологије ливења жице, а избор опреме половином овог месеца
МеталурзиТИР.
– Топионица је у септембру примила укупно 21.027 тона концентрата бакра (са 3.135 тона „црвеног“ метала), и то највише из „Великог Кривеља“ – 10.464 (2.020), Бора (шљака и из јамске руде) – 5.674 (637) и РБМ-а – 3.681 (474), прерадила око 23.000 тона шарже и претопила 1.100 тона хладног бакроносног материјала. Резултат тога је производња 4.093 тоне анода, чиме се, по речима Бобана Тодоровића, директора ТИР-а, наставља тренд из претходна три месеца, када је премашивала 4.000 тона. Топионица је радила са временским искоришћењем од 93 одсто и потрошила 3.600 тона угља за топљење шарже. У току су припреме за зимски период – препокривају се складишни простори и поставља термоизолација инсталација.
МеталурзиСтабилно у Топионици – стабилно у Електролизи – овом једначином први човек предузећа наставља да оцењује производни биланс металуршких погона. Електролиза је прошлог месеца, са 378 ћелија, продуковала 3.404 тоне катодног бакра. План је да се задржи овај ниво, а у октобру и повећа на 3.500 тона. Дато је и око 100 тона плавог камена (у овој радној јединици приводи се крају израда складишта за готов производ), а у Златари је у току кампања племенитих метала. И овде су већ почели да се припремају за зиму (затварање простора), као и да на пролеће обаве реконструкцију система за одвод атмосферских вода.

Деветомесечни биланс
Од почетка године Топионица је примила 171.578 тона концентрата бакра (са 24.812 тона метала) и произвела 29.249 тона анодног бакра. Електролизери бележе деветомесечни учинак од 24.315 тона катодног бакра, „сумпораши“ 63.000 тона монохидрата, а произвођачи жице 7.200 тона.
И Фабрика сумпорне киселине се може похвалити добрим учинцима (временским искоришћењем од 90 процената, великим степеном конверзије, нивоом апсорпције гаса и крајњим исходом од 9. 200 тона монохидрата), а циљ је достизање производње 400 тона дневно. Отпрема киселине иде уредно, углавном у ИХП Прахово, па прижељкују да почетак следеће године дочекају са минималним залихама од 3.000 тона.
МеталурзиУ ФБЖ је забележен биланс од 716 тона дипформинг и 50 тона динамо-жице. У току је израда пројеката за примену нове технологије ливења жице. – Избор целокупне опреме за овај пројекат биће завршен до 15. октобра, када треба да почне уговарање. Поред тога, у наредном периоду желимо да освојимо и нове производе у металургији сребра. До половине овог месеца очекујемо да добијемо акредитацију за водомер, који се израђује и баждари у погону Прераде метала, како би се могао наћи у малопродаји. Такође планирамо да се овим производом „пробијемо“ и на просторе бивших југословенских република – истиче Тодоровић.
МеталурзиТранспорт ТИР-а је прошлог месеца радио у отежаним околностима (дотрајали возни парк и утоварна механизација). И поред тога, превезао је 63.000 тона шљаке за флотацију, као и све количине концентрата. Пошто у наредном периоду желе још боље резултате у транспорту шљаке, овде наглашавају потребу веће сарадње са Јамом и борском флотацијом. У Енергани су исправни котлови број пет и шест, док се „седмица“ ремонтује (27. октобра треба да се обави проба на притисак). Турбина је радила у складу са приливом паре из Топионице и произвела је 900 мегавати електричне енергије.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…