Почетак Актуелно Металургија РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројење

РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројење

10 друго читање
1
0
956

Флеш-пећ потпаљена, нова топионица ради

 

Флеш-пећ коју је инсталирала финска компанија „Оутотек“, а притиском на дугме њено загревање покренуо генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, у наредне три седмице треба да достигне температуру од 1.200 степени. До краја марта, када ће бити изливена и прва анода, нова топионица биће у пуној кондицији да претапа 30 тона концентрата бакра на сат. – Након пола века РТБ Бор мења технологију топљења бакра и покреће рад нове металуршке линије, али заувек мења и еколошке прилике у граду јер му враћа небо какво је имао пре једног века, казао Спасковски
РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројењеРТБ
. – Пети март, када је потпаљена флеш-пећ у новој топионици у Бору, остаће упамћен као дан када је РТБ Бор заувек раскрстио са застарелим начином топљења бакра и покренуо рад чистих технологија које ће „очистити“ и ваздух и небо над Бором и околином од сивих облака сумпор-диоксида, цели век надвитим над овим крајем.
РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројењеГенерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, симболичним притиском на дугме, покренуо је процес загревања флеш-пећи који ће, како јер рекао, трајати пуне три седмице.
У наредне три недеље флеш-пећ треба да достигне температуру од 1.200 степени и до краја месеца, када ће бити изливена и прва анода, биће у пуној кондицији да претапа 30 тона концентрата бакра на сат. Ово је историјски тренутак за Рударско-топионичарски басен због тога што чиста технологија доноси и чисто небо, али и због тога што ћемо радом нове топионице удвостручити производњу бакра, злата и сумпорне киселине. Хвала свима који су помогли да до овога дође, пре свих Влади Србије и премијеру Александру Вучићу, свим стручњацима из наше земље који су учествовали у изградњи, а посебну захвалност дугујем сајт-менаџеру финског „Оутотека“ Тонију Коркану – казао је Спасковски.
РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројењеНова технологија захтева висок капацитет због смањења трошкова и већег искоришћења бакра и сумпора – по 98 процената – а пројектовани капацитет прераде до 400 хиљада тона концентрата бакра годишње, по Спасковском, сасвим је прихватљив. Јер, како је навео, рудници ће у Бору и Мајданпеку фазном модернизацијом и повећањем производње обезбедити планирану количину за прераду у новој борској топионици. РТБ Бор, наиме, планира да ове године побољша перформансе свих рудника а да, упоредо са тим, обезбеди услове да нова топионица ради пуним капацитетом. План је да 2015. године борски комбинат оствари 75 милиона тона ископина и да прерадом око 250.000 тона концентрата произведе 47 хиљада тона катодног бакра из сопствених сировина. Пун капацитет нових пирометалуршких постројења у првим годинама рада постићи ће се и услужном прерадом увозних концентрата, а однос домаћих и увозних сировина биће 60:40.
РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројењеУ прве две године, када будемо прерађивали и увозни концентрат, финансијски резултати РТБ-а биће бољи за 12 милиона долара годишње, а од 2017., када почнемо да прерађујемо само сопствени концентрат, добијен из недара овдашњег басена, финансијски ефекти ће нам бити бољи од садашњих за чак 24 милиона долара – рекао је челни човек борске компаније.
РТБ Бор пустио у рад ново пирометалуршко постројењеНепосредно пред пуштање у рад нове топионице, односно паљење флеш-пећи, директор пројекта „нова топионица“ Драган Маринковић потписао је са сајт-менаџером финске компаније „Оутотек“ Тонијем Корканом записник о техничкој примопредаји постројења, чиме је финска компанија званично предала РТБ-у нову топионицу на употребу. Почео је да тече и једногодишњи период њене гаранције.
За изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору утрошен је 251 милион евра. Осим што је била гарант за робни кредит код канадске ЕДЦ банке, држава Србија је за завршетак изградње Басену Бор прошле године уплатила 30 милиона евра. Под надзором „СНЦ Лавалина“ и „Оутотека“ главни извођач радова је београдски „Енергопројект“ са више од двадесет подизвођача. Велики део уграђених елемената произведен је у Србији.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Један коментар

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …