Почетак Актуелно Металургија РТБ подиже капацитет прераде на пола милиона тона концентрата годишње

РТБ подиже капацитет прераде на пола милиона тона концентрата годишње

6 друго читање
0
0
895

Дневна прерада гарантује додатних 100 хиљада тона

 

Подизање пројектованог капацитета за 100 хиљада тона концентрата, односно за 25 одсто, доноси Басену боље токове новца и обара режијске трошкове за макар 15 процената, тврди генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски. – Нова флеш-пећ може да прерађује и 600 хиљада тона концентрата годишње, а уз ситне инвестиције годишње може да достигне 800 хиљада тона. У суседној Бугарској су, у Пирдопу, дуплирали капацитет њихове топионице, можемо и ми – уверен је Спасковски
РТБ подиже капацитет прераде на пола милиона тона концентрата годишњеРТБ
. – Дневна прерада 1.402 тоне концентрата и производња 264 тоне анодног, односно 250 тона катодног бакра и 1.040 тона сумпорне киселине у новој топионици и фабрици сумпорне киселине Рударско-топионичарског басена (РТБ) Бор показала је (20. марта) да пројектовани капацитет нових пирометалуршких постројења са 400 хиљада тона концентрата годишње може без икаквих модификација и додатних улагања бити повећан на пола милиона тона! Подизање пројектованог капацитета за 100 хиљада тона концентрата, односно за 25 одсто, оборило би режијске трошкове за макар 15 процената, тврди генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
РТБ подиже капацитет прераде на пола милиона тона концентрата годишњеВерујем да се капацитет нове топионице може драстично повећати! Нова флеш-пећ, сигуран сам, може да прерађује 600 хиљада тона концентрата годишње, а уз ситне инвестиције и да достигне 800 хиљада тона. Потврду могћности дуплирања капацитета имамо у суседном Пирдопу јер је пројектовани капацитет тамошње топионице 500 хиљада тона. Бугари су га најпре подигли на 600 хиљада, потом на 700, а онда и на 800 хиљада тона. Тада су инвестирали у нову сушару и сада су на милион тона концентрата годишње. Сматрам да то можемо и ми, а пројектни задатак повећања капацитета донео би нам бољи ток новца (cash-flow). Притом би нам подизање пројектованог капацитета за 25 одсто оборило и режијске трошкове за најмање 15 одсто – каже Спасковски.
Повећање годишњег капацитета прераде за 100 хиљада тона подразумева преиспитивање и обезбеђивање свих предуслова за то, а они, додаје први човек Басена – постоје.

Имамо довољно простора за смештај сумпорне киселине, довољно места у електролизи и довољно течног кисеоника. Недостају нам лонци за шљаку и то је једина слаба тачка у овом тренутку. Али, у априлу нам стижу два, а у мају још два лонца, па препрека за већу прераду немамо. Уз то, још у фебруару смо постигли пројектовано искоришћење – и временско и на металу – и тиме доказали врхунске перформансе нових металуршких постројења. Такође, показали смо да са лакоћом достижемо пројектовани капацитет прераде од 1.200 тона сувог концентрата дневно јер смо још пре месец дана забележили високо временско и искоришћење на металу. Идемо даље, време је да покажемо да умемо и ми оно што наши суседи у Бугарској већ раде – истиче Спасковски.
Просечна дневна прерада је, подсећања ради, у јануару била 890 тона концентрата, па производња није премашивала 170 тона анода и 880 тона сумпорне киселине. Почетком фебруара, дневна прерада усталила се на просечних 1.200 тона концентрата, а производња на 230 тона анодног бакра и око хиљаду тона сумпорне киселине. Од тада резултати из дана у дан бивају све бољи, па актуелна просечна дневна прерада 1.220 тона концентрата и производња 240 тона анода и 1.020 тона монохидрата често има „пикове“ који прераду одведу преко 1.400 тона концентрата на дан, као јуче, а у новој фабрици сумпорне киселине се понекад на дан произведе и 1.200 тона монохидрата. Резултате прераде и производње у новој топионици прати и дугоочекивано чисто небо над градом јер је емисија сумпор-диоксида данас далеко испод дозвољених граница. Еколошку компоненту посебно су недавно похвалили и независни инжењери из Америке које је канадска ЕДЦ банка ангажовала ради провере оправданости њихове кредитне линије. Свеобухватна контрола подразумевала је проверу техничко-технолошких, еколошких и економских аспеката нове топионице.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …