Почетак Безбедност и заштита РТБ понавља захтев за проверу боловања

РТБ понавља захтев за проверу боловања

2 друго читање
0
0
1,201

Да се лажни болесници врате на посао

 

Први захтев за ванредну контролу боловања запослених, упућен пре годину дана, преполовио број оних који из неког здравственог разлога одсуствују с посла. – На боловању је пет процената од укупног броја радника, а циљ је три одсто. – Медицинско покриће за одсуствовање с посла најприсутније је у Рудницима бакра Бор, где је од 2.063 радника њих 126 на боловању
РТБ
. – Када је прошле године, у ово време, пословодство Рударско-топионичарског басена Бор упутило Републичком фонду за здравствено осигурање и локалној филијали захтев за ванредну контролу боловања запослених, с посла је по том основу константно одсуствовало више од 10 одсто радника. Сама чињеница да је РТБ од надлежних институција захтевао проверу привремене спречености за рад правдане медицинском документацијом, у старту је проценат запослених на боловању снизила на седам одсто, а данас, годину дана касније, број оних који из неког здравственог разлога одсуствују с посла је – преполовљен.
Средином јула, у време годишњих одмора и пољопривредних радова, у РТБ-у Бор је од укупно 4.878 запослених, њих 265 било на боловању. Медицинско покриће за одсуствовање с посла најприсутније је у Рудницима бакра Бор, где је од 2.063 радника њих 126 на боловању. Нешто боља ситуација је у Топионици и рафинацији где с посла, од укупно 1.550 радника, по овом основу одсуствује 90. Сразмерно броју запослених најздравије басенско предузеће је Рудник бакра Мајданпек, где је од 1.077 радника боловање отворило њих 40.
У бироу за економику пословања Рудника бакра Бор кажу да највећи проблем имају са запосленима који су се повредили на послу и користе „пуно“ боловање, односно фирма им, за време њиховог одсуства, исплаћује целу плату. А, те плате су у неким случајевима и преко 100 хиљада динара. Такви, кажу, не журе да се врате на посао, па одсуствују и по годину и по дана иако је у питању не тако тешка повреда.
Случајева попут овог у РББ-у има и у свим осталим басенским предузећима, а ти „радници“ су, пре свега, трн у оку колегама који морају да „покрију“ њихово дуготрајно одсуство. Јер, обављају и њихов посао, не могу да оду на годишњи одмор, да добију слободан дан итд.
Због тога, али и због задовољавајућег исхода првог захтева за проверу боловања, пословодство компаније планира да понови процедуру и да, ако може, стигне до прихватљивог процента запослених на боловању. Уколико је на боловању три одсто од укупног броја радника, то је одржива слика и реално стање. Све преко тога, а имајући у виду делатност компаније, одаје лажну слику јер су и боловања таква, кажу у кадровским службама предузећа. Додају да и овога пута захтевом за проверу не би била обухваћена боловања отворена због тешке повреде на раду, тешке болести или одржавања трудноће.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …