Почетак Актуелно Металургија РТБ прикупља понуде за пројекат флотације топионичке шљаке

РТБ прикупља понуде за пројекат флотације топионичке шљаке

8 друго читање
1
0
789

 Важна за искоришћење бакра

 

Изградњом флотације шљаке, једног од пратећих постројења нове топионице, дневно ће се прерађивати 800 до 900 тона шљаке из нове флеш-пећи и ПС-конвертора и омогућити пројектовано искоришћење „црвеног“ метала уговором одређено на 98,5 процената (до блистер-бакра)
РТБ прикупља понуде за пројекат флотације топионичке шљакеРТБ
. – Након јавног прикупљања понуда “за израду пројекта и реализацију постројења за прераду тиопионичке шљаке” која ће се добијати поступком флеш-топљења и ПС-конвертовања, стручна комисија Рударско-топионичарског Басена Бор потом треба да изабере најповољнију понуду која буде пристигла на оглас објављен у дневним новинама. Како нам је рекао Драган Маринковић, директор Пројекта нове топионице и фабрике сумпорне киселине, изградња флотације шљаке је једна од обавеза коју је Басен преузео да би се остварила пројектована искоришћења бакра. Исто тако, РТБ је обавезан да изгради постројење за третман отпадних вода, расхладне торњеве за индустријску воду, као и да обезбеди снабдевање нових процеса електричном енергијом и свим другим енергентима и енерго-флуидима.
РТБ прикупља понуде за пројекат флотације топионичке шљакеУ топионичким шљакама из нових металуршких процеса биће мобилисано шест до седам одсто бакра – објашњава Маринковић. – Да би се остварило пројектовано искоришћење мора се валоризовати и тај бакар, а један од начина за то је њихова прерада флотирањем, варијанта за коју се определио РТБ. Реч је о шљаци из флеш-пећи која садржи око 1,4 одсто овог метала које има највише, док је други извор шљака из „Пирс-Смит“ конвертора. Ње је мање, али је богатија бакром, садржи га око шест одсто. Из оба ова извора дневно треба да се добије, а потом и прерађује, 800 до 900 тона шљаке. Шљака из флеш-пећи испуштаће се у лонце који ће се специјалним транспортерима одвозити на место где ће се споро хладити, а онда одвозити на дробљење, млевење, флотирање ради добијања концентрата бакра. Он ће се поново враћати у процес заједно са осталим сировинама и на тај начин повећавати искоришћење овог метала.
РТБ прикупља понуде за пројекат флотације топионичке шљакеПрема речима нашег саговорника пројектовање и израда новог постројења за флотирање шљаке треба да се заврши до првог маја 2014. године, пошто је планирано да се сви послови механичког комплетирања нове топионице приведу крају средином јула идуће године. Решење се тражи у две варијанте. Једна је комплетно ново постројење са потпуно новом опремом и инфраструктуром, а друга коришћење постојеће инфраструктуре и онога што може да се искористи у борској флотацији. У том случају би вредност целог пројекта била много нижа, а и много краће би трајала изградња.
Маринковић подсећа да се у постојећој технологији све шљаке топљења, конвертовања и пламене анодне рафинације враћају у претходну фазу процеса, осим шљаке из пламене пећи која се сипа на депонију. Она садржи 0,6 до 0,7 одсто бакра, значи много мање од будуће, и као таква годинама је одлагана. Кад је порасла цена бакру дошло се до неке економије да има смисла ту шљаку додатно прерађивати флотацијом и то се већ ради, мада са недовољним економским ефектима јер су трошкови високи, а технолошка искоришћења мала.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Један коментар

  1. Vladica

    7. септембра 2013. у 19:15

    Metalurzi i floteri „srećno“…samo da nije još jedna promašena investicija u nizu!!!

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…