Почетак Актуелно Металургија РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљаке

РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљаке

3 друго читање
0
0
566

Ветикални млин меље трошкове 

Капацитет вертикалног млина који треба да буде уграђен у борску флотацију довољан је за прераду 340 хиљада тона топионичке шљаке годишње. Искоришћење које се постиже је 84 одсто, а садржај бакра у концентрату 30 процената, објашњава Јовица Анђеловић. – Предности вертикалног млина су велико искоришћење, ниски оперативни трошкови и бољи квалитет, односно ситнија гранулација, тврди главни пројектант вертикалног млина у „Метсо Минералсу“ Јуриј Смирнов
РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљакеРТБ
. – Замена технологије топљења новом, аутогеном флеш-смелтинг технологијом финског произвођача, односно модернизација топионице у Бору, поред тога што је оправдана са еколошког аспекта (јер ће се емисија и имисија штетних материја у ваздуху, води и земљишту свести испод законом прописаних вредности), има смисла и из економског угла. Повећање искоришћења метала у топиници са 93 на 98 одсто допринеће повећању годишње добити компаније за десет и по милиона долара, а једна од битних фаза која ће РТБ Бор довести до високог металуршког искоришћења, самим тим и до већег профита, јесте и прерада топионичке шљаке у флотацији.
РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљакеПут до 98 процената искоришћења метала води борску компанију у нове развојне подухвате и нове технологије у области припреме минералних сировина, конкретно до вертикалног млина који је новитет у технологији флотацијске концентрације. Јер, у свим басенским флотацијама технолошка фаза млевења заснована је на хоризонталним млиновима са шипкама и куглама.
05Презентацију вертикалног млина, његову предност и примену, басенским инжењерима у области ПМС-а одржали су промотери компаније „Метсо Минералса“, компаније која већ неколико година сарађује са РТБ-ом Бор, а производе и технологију продаје по читавом свету. Реч је о новој технологији млевења металуршке шљаке, прецизније њеног домељавања, дакле о једном делу технолошке фазе добијања катоде новом методом, која има предност у односу на досадашњу примену хоризонталних млинова. Вертикални млин биће инсталиран у борској флотацији и због тога је у току њена реконструкција – каже директор развоја РТБ-а Бор Димча Јенић.
РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљакеКапацитет вертикалног млина, снаге 298 киловата, који треба да буде уграђен у борску флотацију, довољан је за прераду 340 хиљада тона топионичке шљаке годишње, односно 42 тоне на сат. Искоришћење које се постиже је 84 одсто, а садржај бакра у концентрату је 30 процената.
– тврди главни пројектант вертикалног млина у „Метсо Минералсу“ Јуриј Смирнов.
РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљакеРуководилац пројекта реконструкције борске флотације и постројења за прераду топионичке шљаке Јовица Анђеловић каже да је вертикални млин апсолутни новитет јер ће се први пут наћи на српском тржишту, и то овде у Бору. – Велико искоришћење, висока енергетска ефикасност, ниски оперативни трошкови и бољи квалитет, односно ситнија гранулација, предности су вертикалног млина које хоризонтални не може да досегне. Употребићемо га у процесу домељавања и инсталирати га у новој хали, заправо у реконструисаном делу већ постојећег простора у борској флотацији. РТБ уводи нове технологије и опрему за прераду топионичке шљакеИзградња постројења почела је у септембру, а послови се изводе у две фазе: прва подразумева уградњу вертикалног млина, а у другу спадају радови на дробљењу и транспортним системима. Целокупно постројење ће бити затворено, почев од дробљења, преко флотирања топионичке шљаке, закључно са филтражом. Урађени су и пројекти темеља за вертикални млин и тренутно је у току његова израда. Пројектовање и техничка контрола раде се упоредо са изградњом објекта – каже Анђеловић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…