Почетак Актуелно Рударство Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонте

Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонте

6 друго читање
0
0
1,647

“Отворили” 70 милиона тона руде  

Ходником дугим 800 метара они су повезали 17. са 19. хоризонтом (на преко 700 метара од површине) и омогућили рударење наредних 10 до 15 година у тзв. капи „Борске реке“ а касније, уз додатне захвате, и у читавом рудном телу
Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонтеЈАМА
. – Како су и обећали почетком априла ове године, рудари борске Јаме су баш за своју славу Светог Прокопија завршили ходник укупне дужине 800 метара којим су спојили 17. са најнижим, 19. хоризонтом (на преко 700 метара дубине). Према речима Љубише Миљковића, главног пословође Јаме, овим подухватом отворили су пут најпре до 70 милиона тона руде у “капи” великог рудног тела “Борска река”, а да би се дошло до преосталих количина од укупних 230 милиона тона потребан је још један нископ од километар и по испод 19. хоризонта.
Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонтеУправо завршени ходник, који ће омогућити приступ машинама и превоз руде, копали су четири месеца истовремено из два правца, нископ са 17. и ускоп са 19. хоризонта. А, колико је било компликовано успоставити радилиште на најнижој тачки у Јами говори чињеница да су били принуђени да раставе, па и секу, нов јамски утоваривач и сајлама га спусте кроз пролазно-ветрено окно дубоко 80 метара. Потом су га поново саставили како би превозио материјал до транспортне траке. КВ рудар Миша Спасић нам рече да су услови рада били изузетно тешки: Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонтеПрашина нон-стоп, разлика у температури на радилишту и по пролазним ходницима велика (и до 40 степени), стена час мека час тврда. Зато је и утовар био отежан, како за нас руковаоце тако и за механизацију. Видите и сами да смо имали стално проветравање, а морали смо и сваки камен да уситнимо да бисмо га бацили на транспортну траку. Нисмо имали дробилицу, па смо ручно – пикамером – разбијали стене. Било је напорно.
Дејан Светозаревић, пословођа инвестиционих радова на 19. хоризонту, додаје: Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонтеКренули смо са израдом ускопа одавде, са коте -235 м, почетком априла. У исто време са 17. хоризонта друга екипа је већ копала према нама. Након 160 метара, колико смо урадили са 19. хоризонта, срели смо се. Четрнаест радника четири месеца су ово радила у све четири смене. А услови су били такви да смо морали да осигуравамо сваки метар кровине ходника. Стена је склона обрушавању, па је бушено искључиво на суво, без воде. Уз прашину, била је веома, веома тешка и допрема материјала, као и утовар на траку, тако да сам веома захвалан мојим радницима – за све.
Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонтеЉубиша Миљковић, главни пословођа борске Јаме, данас је задовољно казао новинарима да су борски рудари још једном доказали да сами себи кроје будућност: – Без икаквих додатних улагања од стране менаџмента РТБ-а и Републике Србије сами смо пројектовали и израдили нископ, односно ускоп и спојили 17. са 19. хоризонтом. То значи да смо створили услове за експлоатацију у наредних 10 до 15 година, односно “отворили” смо 40 млиона тона руде са средњим садржајем од 0,6 одсто бакра у руди и 30 милиона тона руде са 0,7 одсто овог метала. Математика би рекла да је ту 180.000 тона бакра! За нас то значи да не треба да бринемо о будућности.
Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонте-То је прва фаза инвестиција ка Борској реци
– објаснио је Миљковић. – Друга фаза почиње одмах, без застоја и додатних улагања, што је врло битно за Репулику Србију и менаџмент РТБ-а Бор. Реч је о додатних 1.500 м ходника да би подишли комплетно рудно тело “Борска река”, односно свих 230 милиона тона руде са средњим садржајем 0,75 до 0,8 одсто бакра у њој. Јер, наша „политика“ је стварање нормалних услова за живот наших породица, а да бисмо дошли до тих услова борска Јама мора да има будућност. Као што видите, ми је сами стварамо – делима!
Рудари Јаме спојили нископом најдубље хоризонтеМиљковић је задовољан што се на оваквим пословима у Јами “кале” и млади рудари: – Срећа је наша што је од 2008. до 2010. овде дошло до смене генерација тако да је просек старости наших рудара око 35 година. Они су наша будућност и наша предност. Са овим инвестицијама стварамо и трећу генерацију надзорно-техничког особља. Они су положили све стручне испите и добили лиценце Министарства рударства. Као што видите, водимо рачуна и о нашим наследницима и поштујући све прописе Републике Србије можемо да се похвалимо да је борска Јама једна од најсигурнијих у Србији, као и да је један од најсигурнијих погона у РТБ-у Бор. Док смо пробијали овај нископ имали смо само две повреде које нису угрозиле живот наших рудара. Сматрамо да је за рударство то велики плус јер за нас људски животи су на првом месту, инвестиције на другом, експлоатација бакра на трећем.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…