Почетак Актуелно Рударство Рудари током јуна добро радили у Крвељу и на Церову

Рудари током јуна добро радили у Крвељу и на Церову

3 друго читање
0
0
699

Стабилно на коповима

 

Коп „Кривељ“ ће дати планираних 920.000 тона руде и до 2.300 тона бакра у њој и наставити замах у раскривању које је на „Церову“ преко, а руда веома близу плана. – Нешто слабији просечни садржај метала у руди омета настојања рудара да се похвале и циљаним количинама бакра. – У јулу очекују нови „комацу“-багер кашике 15 кубика
Рудари током јуна добро радили у Крвељу и на ЦеровуКОП КРИВЕЉ
. – Након рекордних 940.000 тона руде у мају, за 23 дана јуна на површинском копу „Велики Кривељ“ откопане су планиране количине руде, док је јаловина на 83 процента. Дато је 1.611 тона бакра у руди, пошто је просечан садржај 0,253 одсто. То је мало испод плана који „рачуна“ на садржај метала од 0,273 одсто. Комбинујући испоруку богатије руде са дна копа и оне сиромашније из тзв. скраћеног четвртог захвата, управник копа Видоје Адамовић се нада да ће до краја месеца остварити просечан садржај од 0,26 одсто и тако побољшати месечни биланс.
Рудари током јуна добро радили у Крвељу и на ЦеровуСа таквим просечним садржајем метала реално је да до краја месеца, у планираних 920.000 тона руде дамо 2.200 до 2.300 тона бакра, а план је 2.436 тона – каже Адамовић. – Што се тиче јаловине, очекујемо 1,8 милиона тона (планирано 2,1 милиона тона), а главни разлог овомесечном заостајању у раскривању је багер „ПХ3“ који смо морали да подвргнемо десетодневном мини-ремонту (заустављен је 15. јуна). Све остало је добро ишло, мада се на дну копа после обилнијих киша боримо са водом, а сада уклањамо муљ. Али, настојимо да дамо што више бакра и могу да кажем да ћемо у томе скоро успети. План је напрегнут, сачињен је тако да се у њему рачуна на све машине, али пошто је поменути багер морао на ремонт бићу задовољан ако остваримо просечни садржај 0,26% и испоручимо 2.300 тона бакра у руди.
Рудари током јуна добро радили у Крвељу и на ЦеровуУ коначном четвртом захвату кривељског копа се добро напредује, кречњачко брдо нестаје великом брзином и наредног месеца машине силазе на 410. етажу. – Очекујемо да нам до краја јула стигне нови „комацу“ багер запремине кашике 15 кубика, па ћемо давати више јаловине и до краја године анулирати сва заостајања у раскривању – каже управник. – Јер, то ћемо моћи ако два нова багера раде само на јаловини. Ми смо већ ухватили залет. Од неких 1,3 милиона тона почетком године, повећали смо на милион и по, а јун ћемо, надам се, завршити са 1,8 милиона. Полако идемо ка два милиона тона, што је месечна количина испод које не би ваљало да будемо ако желимо плански да развијамо коп.
Рудари током јуна добро радили у Крвељу и на ЦеровуТоком неколико тропских дана у јуну цистерне су радиле и поливањем путева спречиле подизање велике прашине. Клима-уређаји на новим машинама – бушилицама, багерима и камионима – били су на првој проби и они код којих су уочени проблеми одмах су решени тако да се спремно чекају летњи месеци. Коп има 20 камиона, од којих је у просеку 17 стално у раду, на колико се и рачуна за испуњењење плана.
На копу „Церово“ откоп руде је само три-четири одсто испод планираног због проблема у флотацији. Рудари испуњавају своје обавезе и чим се отпразни склад они га допуне. Уклоњено је 28 процената више јаловине него што је планирано и Адамовић очекује да се тај тренд оџи до краја месеца. – И на Церову је садржај бакра у руди нешто мањи од планираног – каже он – али ту се не може учинити много. То су ободне партије лежишта и оно на шта се наиђе то је то. Средњи садржај је око 0,2% бакра, а планиран је 0,23%. Бушлица, багер и камиони су у добром стању.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…