Почетак Актуелно Мајданпек Рудник бакра Мајданпек данас обележава 55 година рада

Рудник бакра Мајданпек данас обележава 55 година рада

12 друго читање
0
0
1,382

Срећно, до нових јубилеја!

 

За 55 година рада са копова РБМ-а дато више од 390 милиона тона руде бакра, 575 хиљада тона полиметаличне руде, уклоњено 972 милиона тона јаловине, произведено више од два милиона тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине злата и сребра. – Пројектоване резерве руде у реконструисаном Јужном ревиру 191.480.583 тоне руде са средњим садржајем од 0,365 одсто бакра
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 55 година радаРБМ
. – Рудник бакра Мајданпек, један од стубова борског комбината бакра и окосница живота и развоја града и општине Мајданпек, данас, 25. јуна, навршава 55 година рада. Толико је времена прошло откако је из обновљеног рудника, камионима преко Милошеве куле, пут Бора кренуо први концентрат бакра. За 55 година рада из његових копова изнедрено је више од 390 милиона тона руде бакра, 575 хиљада тона полиметаличне руде, уклоњено 972 милиона тона јаловине, произведено више од два милиона тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине злата и сребра.
На улазу у зграду дирекције РБМ-а стоји анода на којој пише: “Први бакар из Мајданпека”, 25.VI 1961. године, подсећајући на почетак рада обновљеног Рудника бакра и Дан рудника. Јер, тог дана, Управа инвестиција донела је решење о укључивању РБМ-а у Рударско-топионичарски басен Бор. Хроничари су забележили да су радови почели раније, отварањем површинског копа Јужни ревир на брду Швајц, на коти 620, још крајем 1958. године, затим изградњом и пробним радом флотације 1961. године. Тиме је завршена прва фаза изградње и почела производња, а са њом и нова историја рудника и града.
Пробна производња РБМ-а завршена је 1962. године. Већ наредне, повећан је обим геолошких истраживачких радова на Јужном, а започети су и на Северном ревиру. Уследиле су године током којих је непрекидним технолошким развојем подизана тржишна конкурентност, да би 1965. године започела друга фаза развоја, када са повољнијом ценом бакра јача и положај Рударско-топионичарског басена Бор, а тако и Рудника бакра Мајданпек. У другој фази, на бази утврђених резерви руде на Јужном ревиру, од РБМ-а се очекивало да произведе три четвртине сировине за планирану производњу катодног бакра на нивоу РТБ-а Бор. За такав циљ била је неопходна нова опрема, али и нова технолошка решења, па су промене остварене у свим фазама рударске производње, од минирања до транспорта концентрата бакра, – наводи др Милорад Грујић, човек који је читав свој радни век посветио рударењу на овом просторима и конкретизује сваку појединачно:

Набављене су нове ротационе бушилице, први багери замењени су дупло моћнијим, а рударским друмовима почели су да крстаре дампери носивости 65 тона. Уведени су нови, лакши експлозиви, изграђене сервисне радионице, нова флотација, железничка пруга Мајданпек – Бор дужине 46 километара.
Од 1983. године отвара се и Северни ревир, а годишња производња је од 1970. до 1992. године била изнад 50 хиљада тона бакра у концентрату годишње (1977. су произведене 74.953 т), уз одговарајуће количине племенитих метала. Захваљујући таквим резултатима, пуно тога изграђено је широм земље и у Мајданпеку: фабрике, хотели, модерне школе, комфорни станови, болница, спортски објекти… Израстао је и град Мајданпек чији су становници између 1974. и 1990. године предњачили високим платама и стандардом.
Висок ниво откопа руде опада, међутим, у последњој деценији прошлог века, са 6,5 милиона тона у 1996. години, на 4,3 у 1999. и само 544.200 тона 2001. године. Главни разлог пада производње било је увођење економских санкција земљи. До 2008. рудник није напредовао, а доспео је и у веома тешку ситуацију у којој је чак спомињано и затварање.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 55 година радаНово руководство РТБ-а Бор, са новим челним људима и у РБМ-у, прихватило се великог и одговорног посла да ревитализује овај потенцијално веома перспективан систем. Основа ревитализације и профитабилног рада РБМ-а заснива се на пројектованим резервама руде у реконструисаном Јужном ревиру од 191.480.583 тоне са средњим садржајем од 0,365 одсто бакра. Поред безмало 700 хиљада тона бакра, та руда садржи скоро 40 тона злата и 285 тона сребра – каже Бранислав Томић, први човек Рудника бакра Мајданпек. Притом подсећа да је капацитет прераде 8,5 милиона тона руде годишње, што омогућава производњу 148.020 тона сувог концентрата са око 21 процентом бакра, па ће борској топиници моћи да се испоручује око 29 хиљада тона бакра у концентрату: – Захваљујући техничко-технолошком напретку у примени капацитативније опреме утоварних и транспортних машина у последњих шест година – то ће бити оствариво!
У РБМ-у данас багер кашиком од 25 кубних метара утовара дампер носивости 220 тона за око 90 секунди. Нова опрема за бушење смањује трошкове минирања. Ревитализација транспортних система, ТС 1 и ТС 2, смањује трошкове транспорта ископина који су, иначе, највећи у укупним експлоатационим трошковима. Трошкови транспорта тракама су за 40 одсто нижи у односу на дампере.
Овакав развој снизио је за 23 одсто оперативне трошкове експлоатације руде. Развој капацитета за прераду руде – нове “ХП6” дробилице – нове флотационе машине, осликава суштински развој флотацијске технике и технологије у протекле три године. Нова развојна и технолошка решења снизила су трошкове електричне енергије у процесима млевења и флотацијске концентрације за 34 одсто. Такође, искоришћење бакра је повећано са 82,5 на 86,5. Смањена је потрошња челика од 0,690 килограма по тони, на 0,535. Оперативни трошкови флотирања су нижи за 18 одсто. Перспектива РБМ-а заснована је на пуној ревитализацији постојећих капацитета, оптимализацији нових машина и уређаја, већој сигурности флотацијског јаловишта и бољој заштити животне средине пречишћавањем испуштених минерализованих вода из површинских копова – наглашава директор Томић и додаје да се тако реализују и најважнији циљеви: стабилизација производње у битно измењеним геолошким и рударским условима, њено унапређење новим техничким и технолошким решењима, смањење трошкова у свим фазама производње и решавање еколошких проблема у новонасталим радним условима. – Тежиште пословне политике РТБ-а и РБМ-а је у одржавању континуитета производње путем реализације инвестиционих захвата уз ослонац на сопствене могућности – каже директор.
Притом је, као и минулих 55 година, највећа снага мајданпечког Рудника бакра у његовим људима. Са 1.036 запослених РБМ је данас снага и кућа у којој се ради на томе да неки други људи за деценију две, и више, у бољим условима и са бољим резултатима обележавају нове јубилеје. Рудник и град Мајданпек, нераскидиво везани вековима и у добру и злу – делили су све. Резултати са којима је дочекана 55-а годишњица рада рудника упућују на закључак да ће тако бити и убудуће.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…