Почетак Актуелно Металургија Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализације

Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализације

3 друго читање
0
0
2,478

Пламена пећ отишла у историју

Место где је срушена пећ ће се поравнати и ту ће бити стационирана дизалица одакле ће ићи рушење реактора (висине 50 метара). – З. Васковић: Не само што је највиши, него је то и најопаснији део за рушење, јер је у непосредној близини нове топионице. Мора да се ради изузетно пажљиво, како не бисмо оштетили ниједан агрегат у новој топионици. – М. Уљаревић: Овде је све другачије и специфично – има нових објеката, стазе које не смеју да се оштете, висина је велика

Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализацијеТОПИОНИЦА. – Активности на уклањању и рушењу производне линије број један у Топионици и контактне два у Фабрици сумпорне киселине одмичу и ових дана ушле су у други месец реализације. Најважнији посао у Топионици, како нам је детаљно објаснио Зоран Васковић, главни машински инжењер за Топионицу и Сумпорну, досад је био „скидање“ комплетног система за вучу реакторских гасова (гасовод који је ишао према Сумпорној, дуваљке за вучу гасова, два електростатичка филтера, спреј-кула и део самоносећег гасовода). То је све завршено, као и тракасти транспортери за шаржирање реактора, а остао је да се уклони још само један део за концентрате (његов горњи део је на висини од 50 метара). Друга занимљивост је да ће већ сутра пламена пећ број један нестати са лица земље и отићи у историју. Наиме, до данас је срушено пола пећи, ти радови се завршавају до краја дана (копање и извожење комплетног материјала) и већ сутра ујутру на то место стиже дизалица.
Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализацијеДизалица има доста, а дошла је и та највећа која ће да обави главну демонтажу зграде реактора. Место где се руши пламена пећ ће се поравнати и ту ће бити стационирана дизалица одакле ће ићи рушење реактора (висине 50 метара). Не само што је највиши, него је то и најопаснији део за рушење, јер је у непосредној близини нове топионице. Мора да се ради изузетно пажљиво, како не бисмо оштетили ниједан агрегат у новој топионици. Паралелно са тим „скида“ се део гасовода конверторских гасова, тако да смо ту дошли од бетонског димњака. Све је срушено до битнер-дуваљке и тај део је чист, а остала је само кула 208 из које смо извадили бакроносну прашину коју ћемо вратити у процес. И кула је спремна и биће срушена ових дана – нагласио је Васковић.
Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализацијеНаш саговорник додаје да је у Фабрици сумпорне киселине припремна контактна секција већ скинута. Сада је обавеза ТИР-а да испразни контактни котао у коме се налази катализатор. – Пошто се он третира као опасан отпад, наша је обавеза да га извадимо и складирамо у магацин који је за то предвиђен. Ових дана треба да потпишемо уговор са акредитованом фирмом која се бави третирањем опасног отпада. Након потписивања, они ће одмах да преузму и третирају тај катализатор. Почела је демонтажа и магистралног гасовода који је повезивао Топионицу и Сумпорну – првих 60 метара је „скинуто“ и тај посао се наставља паралелно са рушењем топионице. Иако то није најважније (приоритет је зграда реактора и пламене пећи због противпожарног пута који ту треба да прође), кад год има слободних дизалица и људи пребацујемо их овамо и „скидамо“ тај гасовод пошто је и он уплетен у нове инсталације (цевоводе и гасоводе). Захват је врло комплексан, тако да и њега морамо веома пажљиво и са најмање две, а понегде и са три дизалице, да дижемо, не због тежине него зато што је труо, па мора да се ухвати на више места.
Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализацијеКако се не би затрпали отпадним материјалом, упоредо са свим рушењима извози се отпадно гвожђе, опека, армирани и неармирани бетон, што се све будно прати, мери и води рачуна да буде по уговору. Неопасан отпад завршава на планиру, па иде на стари коп, док за опасан отпад постоји посебно складиште. Отпадно гвожђе извођач радова припрема и продаје купцу тамо где је најисплативије, а део зараде, у зависности од врсте материјала, сходно уговору припада и ТИР-у. Осим главног извођача радова „Екоуније“, у рушењу учествује екипа из ТИР-а, а ту је и радна група из овог предузећа која директно прати и контролише све радове и не дозвољава да дође до ситуација које нису повољне за Топионицу. Надзор је поверен Грађвинском факултету из Београда који, осим тога што прати количине отпадног материјала, брине и о сигурности при извођењу радова.
Рушење старе топионице и сумпорне ушло у други месец реализацијеУ разговору са Мишом Уљаревићем, шефом градилишта из „Екоуније“, најпре нас је збунило то што ово, по нама рушилиште, ипак, називају радилиштем. – Пре првог априла када су званично почели радови, дошли смо да припремимо терен и овде смо већ други месец. Досад смо испоштовали динамику извођења радова. Ја сам пред пензијом и прошао сам доста оваквих градилишта. Међутим, ово је највећи изазов у мом радном веку. Све је овде специфично – велика висина на којој се изводе радови, близина објеката који су у функцији, то је ретко досад било тако. Обично тамо где се руши нема нових објеката и онда је то лакше извести. Овде је све другачије – има нових објеката, стазе које не смеју да се оштете, висина је велика.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…