Почетак Актуелно Рударство Са лица места: Цистерне „купају“ кривељске путеве, еркондишн ублажава жегу

Са лица места: Цистерне „купају“ кривељске путеве, еркондишн ублажава жегу

2 друго читање
0
0
1,050

Уз паузе и минералну воду лакше се гута рударски хлеб

 

„Хлеб са седам кора“ рудари тешко варе, али је, кажу минери, подношљивије уз веће паузе и довољне количине течности. – Рударске машине су углавном нове и климатизоване, па багеристима и дамперистима рад по највећој врућини не пада тешко. – Високе температуре неће „истопити“ план за јул од 900.000 тона руде и преко две хиљаде тона бакра у њој, каже управник кривељског копа Милан Делић
КРИВЕЉСКИ КОП
. – У намери да сазнамо да ли се рудари на кривељском копу купају у зноју од рада или од жеге, обресмо се 22. јула у „средиште приче“. Тропски талас који је запљуснуо целу Србију није мимоишао ни широке „булеваре“ копа, а рудари нам рекоше да је већ у 11 сати темепратура у хладу била 35 степени Целзијуса! Спарно и вруће као у сауни.

Са врућином и екстремно високим темепратурама боре се како знају и умеју, али и како прописи налажу. Кад сунце баш „запече“, како кажу, склоне се мало у хлад, а много им значи и то што директно на радилишта стиже хладна вода. Поделу пакета минералне затекли смо код минера и палилаца.
У свим басенским погонима примењене су организационе, техничке и здравствене мере. Организован је рад у три смене, повећали смо број и трајање пауза и обезбедили довољне количине расхлађене воде – потврђује слику коју смо затекли Владимир Димитријевић, референт безбедности и заштите на раду.
Он истиче и редовно одржавање рудничких путева које цистерне свакога дана „окупају“ са око 300 кубика техничке воде да би се слегла прашина коју за собом остављају тешки камиони. –Путеви се добро одржавају јер су цистерне нон-стоп на терену, па успевају да растерају облаке прашине и колико-толико освеже коп, а и заштите оближње село од ње. Такође, појачали смо и осматрање околних шума и осталих зелених површина, а цистерне су ту да одмах прискоче гашењу почетног пожара – каже Димитријевић. Пословођа чете минера на кривељском копу Горан Петровић задовољан је што је тога дана, како је чуо, хладна минерална вода најпре стигла до њих. Не спори чињеницу да су минери и палиоци фела која је једина директно изложена сунцу и високим температурама, али каже да посао због тога не трпи.
Рударски „хлеб са седам кора“ ионако се тешко вари, али лакше се „прогута“ уз добру организацију, дуже паузе и довољно течности.
Багеристу Ивана Шербановића затекли смо на етажи испод оне коју су палиоци припремали за минирање. Изашао је из кабине свеж и насмејан. – Напољу јесте 40 у плусу, али моја кабина је климатизована, па ми посао не пада тешко. Чим врућине запеку, ја еркондишн подесим на „пролеће“ и нема проблема. Клима је спас – рече нам Иван. Најтоплији месец у години није, изгледа, превелика препрека ни за учинке „коповаца“ јер је, како нам је потврдио управник Милан Делић, у јулу планирано откопавање 900.000 тона руде. – Високе темературе неће „спржити“ план за јул јер ћемо сигурно дати тих 900 хиљада тона руде, а бакра ће бити чак и мало више од зацртаних 2.095 тона јер је садржај овог месеца мало бољи од очекиваног – сигуран је Делић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …