Почетак Актуелно Металургија Шаржирање нове флеш-пећи РТБ-а Бор крајем ове недеље

Шаржирање нове флеш-пећи РТБ-а Бор крајем ове недеље

9 друго читање
2
0
1,163

Бакренац ће ускоро потећи

 

“Сви горионици увелико раде, температура у пећи је већ 1.000 степени и припремамо се да за неколико дана почнемо убацивање концентрата како би убрзо потекао први бакренац добијен по новој технологији, а онда изливена и прва анода” – каже Драган Маринковић, директор пројекта. – У току последњи тестови у “сумпорној”, енергани и на пратећим постројењима
Шаржирање нове флеш-пећи РТБ-а Бор крајем ове недеље НОВА ТОПИОНИЦА
. – Сви горионици нове флеш-пећи РТБ-а Бор увелико раде и температура у њој је већ 1.000 степени. Како нам је рекао Драган Маринковић, директор пројекта, кроз читав „гасни тракт“ нове топионице (котао-утилизатор и електростатички филтер) пропуштају се гасови који настају током њеног загревања, што значи да се и остала опрема припрема за старт. Упоредо се приводе крају и последњи тестови свих постројења.
Шаржирање нове флеш-пећи РТБ-а Бор крајем ове недеље Интензивно се припремамо да крајем ове недеље почнемо шаржирање пећи како би из ње убрзо потом потекао бакренац произведен по новој флеш-смелтинг технологији, а онда изливена и прва анода – каже Маринковић. – И у новој фабрици сумпорне киселине су окончани сви радови, хладне пробе, у завршној фази су и топле, тако да ће и она спремно дочекати прве технолошке гасове који се буду развили у флеш-пећи да би се из њих, након пречишћавања, произвела киселина. Овај облак што се диже иза мене нису сумпорни гасови, већ водена пара из новог постројења. Емисије гасова на димњацима више неће бити!
Радови у енергани су такође у завршној фази, проверава се и пушта у рад нова опрема и пре дан-два успешно су тестиране радна и резервна пумпа за напајање котла водом. – Ради и хемијска припрема воде (процесне и напојне), како за котао у топионици тако и за онај у “сумпорној” – додаје Маринковић. – Када стабилизујемо рад флеш-пећи и почне стандардна производња паре (тамо негде у априлу) пустићемо и турбину, односно генератор, да бисмо из водене паре добијене хлађењем гасова производили око мегават и по електричне енергије. Секундарни систем за хлађење примарне воде која хлади саму пећ, односно расхладни торањ и цео циркулациони систем, ради још од почетка грејања пећи.

И остали учесници у овом огромном послу не крију задовољство што се успешно примичу циљу. Тони Коркан, сајт-менаџер финског „Оутотека“, испоручиоца технологије, оцењује: – Пројекат је од почетка био сложен и тежак из много разлога, па је вероватно и зато трајао дуже него што је уобичајено. Било је тешко и за РТБ и за извођаче попут „Оутотека“ да изграде потпуно ново постројење у веома, веома старом окружењу. Било је много изазова, али све је то, у крајњем, било у корист РТБ-а који је уложио много труда својих добрих и вредних људи. Нисмо имали великих проблема са захтевима РТБ-а током пројекта. РТБ је био увек ту да помогне, увек спреман на сарадњу. Радили смо заједно, са великим међусобним поверењем да бисмо, ево, стигли до повољног исхода, до овог што данас имамо. Веома смо близу успеха да произведемо бакар по новој технологији, што оправдава инвестиције српске Владе, РТБ-а и људи у Србији јер ће се овде стварати приход. Моје лично осећање је да ће бити добро и за народ и за земљу у целини.
Шаржирање нове флеш-пећи РТБ-а Бор крајем ове недеље Одговарајући на питања колико су људи РТБ-а сада спремни да раде са новом технологијом, да је сервисирају и одржавају, господин Коркан рече: – Они то већ раде. Укључили смо их пре неколико месеци и било је веома успешно. Све компаније имају различите људе, различите стандарде и нивое. РТБ има људе, а ми то добро разумемо, који су много година радили са старом технологијом. Она је захтевала редовно и напорно одржавање, а сада имају најсавременију, врхунску технологију. То није исто као кад одете негде и радите, прихватите оно што имате. Ово је за њих огроман скок напред. Али, они су се врло добро адаптирали и прате свакодневне промене. И пре него што смо упалили пећ, они су били укључени у посао, а пре неколико месеци били су и код нас у Финској на обуци. То је била почетна обука, а потом су стално били са нама, учили, тако да сада радимо заједно. Такође, ти људи раде на одржавању на разним местима. То је све успешно, они се адаптирају и пуни су одушевљења, а могу да разумем и зашто.
Шаржирање нове флеш-пећи РТБ-а Бор крајем ове недеље И Жељко Ребершак, сајт-менаџер „Енергопројект опреме“, подсећа: – Све је почело 28. јуна 2011. када је прва кашика ровокопача започела темељ нове топионице. Уз све муке и недаће, али и неке добре ствари, ево сада, крајем марта 2015., успели смо да доведемо пројекат до краја. Надам се да ће током преосталих неколико дана све бити у реду и да ће бакренац ускоро потећи. Јер, у топионици је сав посао завршен још пре десетак дана. Остале су само неке модификације (које скоро да нису вредне помена) и листа уочених недостатака који треба да се уклоне. Али, то је уобичајено на сваком пројекту, то је ствар која је редовна, регуларна, тако се ради.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

2 Коментари

 1. Boza Bogdanovic

  24. марта 2015. у 09:44

  Tmurno, oblacno, hladno vreme u celoj Srbiji. Verovatno ce i sneg za neki sat. Jedino ce u Boru sijati Sunce iz sve snage kada krene prvo sarziranje fles peci. Ponovicu dva Komentara. Prvi je objavila Radio televizija Srbije na clanak „Nova topionica u Boru“:

  RTS: četvrtak, 10. jun 2010, 17:58)
  Boza Bogdanovic [neregistrovani]
  BRAVO!!!!!
  Jedna od najlepsih vesti poslednjih godina, koju smo mogli da cujemo mi Borani. Do pre nekoliko dana sam imao duele u raznim medijima sa „Nevernim Tomama“, koji su bili ubedjeni da je to laz, plasirana zbog predizborne kampanje na lokalnim izborima, ili su i sami prizeljkivali da ne dodje do sklapanja Ugovora.
  Boza Bogdanovic, Bor

  Drugi Komentar je objavio Blic, na clanak „U RTB Bor sutra počinje izgradnja nove topionice“:
  Boza-Bogdanovic
  Ponedeljak, 27. 06. 2011. 22:09h
  neregistrovan korisnik
  Sve ide svojim tokom. Vlada je usvojila Plan rekonstrukcije RTB-a, a za Vidovdan otkrice spomenik Djordju Vajfertu u centru Bora i udarice se kamen temeljac nove peci u borskoj Topionici. U prisustvu pola Vlade i nekoliko ambasadora. Posle Petog oktobra, napisao sam clanak o tome u Borskim novinama, sa naslovom: „Hvala Bogu, svanulo je“. Proslo je 11 godina, a nama Boranima ce svanuti tek 28. juna, za neki dan.
  Krajem XIX veka geoloski i rudarski inzenjeri su istrazivali podrucja Timocke krajine i pod rukovodstvom Feliksa Hofmana osnovali su kompaniju. Beogradski industrijalac Djordje Vajfert je preuzeo prava kompanije i 1897. g. poslao je inz. Franju Sisteka, koji je u blizini Borske reke istraznim radovima pronasao bogato nalaziste na Coka Dulkanu, velicine oko 255.000 tona, sa 10,5% bakra. Vec 1903. g. Djordje Vajfert je dobio koncesiju na 240 rudnih polja, sa pravom eksploatacije od pedeset godina. Francuzi su prihvatili Vajfertovu ponudu 1904. g. i osnovali zajednicku kompaniju “Francusko drustvo borskih rudnika, Koncesija Sveti Djordje” (“La Compagnie Francaise des Mines de Bor, Concesion St. George”). Osnovni kapital je iznosio 5,5 miliona francuskih franaka, u 11.000 akcija, a Vajfertovu udeo je iznosio 31,8%. Ujedno je dobio i 250.000 franaka, na ime ustupljene koncesije. Prvi dir. Borskih rudnika bio je Franja Sistek, dir. Kompanije u Parizu Alber Loran, a predstavnik Kompanije u Srbiji bio je Djordje Vajfert.
  Boza Bogdanovic, Bor

 2. Branislav Mihajlović

  27. марта 2015. у 13:57

  Dana 23. decembra 2014.godine Predsednik Vlade Republike Srbije , Gospodin Aleksandar Vučić je sa govornice prilikom „Svečanog otvaranja mehaničkog završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ menadžmentu RTB Bor dao sledeće zadatke:
  1. Da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca
  2. Da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci
  3. Da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i
  4. Da se rudnik Cerovo Primarno osposobi za proizvodnju za godinu ipo dana.
  Pošto je danas, 27. marta 2015. god. zvanično istekao zadati rok za pokretanje proizvodnje u novoj topionici, molim Vas da radnicima RTB Bor, građanima Bora i javnosti Srbije date odgovor na pitanje: ko je odgovoran što rok nije ispoštovan?

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…