Почетак Актуелно Металургија Седмог дана од доласка струје ФБЖ поново ради

Седмог дана од доласка струје ФБЖ поново ради

9 друго читање
0
0
1,156

Већ сутра биће жице за купце

 

Никада у Фабрици нису оволико брзо стартовали, посебно никада нису имали овакву ситуацију да почну да раде са металом чија је температура пала на 520 степени Целзијусових. Имамо довољно знања и искуства да то урадимо сами, и то смо учинили максимално поуздано – рекао је Мирко Грчић, руководилац комплетне електромонтаже на пројекту нова топионица. – Прекид производње неће утицати на поштовање уговорених рокова испоруке дипформинг-жице – истакла је Моравка Пешић, саветник директора ТИР-а за техничка питања

Седмог дана од доласка струје ФБЖ поново радиФБЖ. – Јутрос у 11,05 часова Фабрика је најпре стартовала са полазном жицом, а у 13,30 сати и са комерцијалним производом – дипформинг-жицом пречника осам милиметара. Капацитет производње је на нивоу максималног и нема никаквих проблема. Квалитет изливене жице је исконтролисан, њена специфична проводност је 58,4 Сименса, и – жица је спремна за тржиште. Овако, у најкраћем, гласи данашњи рапорт из Фабрике бакарне жице која је поново почела да ради после застоја (4. децембра) изазваног прекидом напајања електричном енергијом због познатих временских услова и кварова у дистрибутивној мрежи. Седмог дана од доласка струје ФБЖ поново радиПодсетимо да је ово био најдужи прекид (66 сати) услед нестанка струје у 33-годишњој историји ФБЖ-а. Постројења су стављена под напон 7. децембра у 8,30 сати.
Дакле, седмог дана од доласка струје ФБЖ поново ради. Морам да истакнем да никада у Фабрици нису оволико брзо стартовали – чак и са температуром бакра од преко 800 степени Целзијусових, на колико је пала зимус услед 11-часовног застоја, требало им је шест-седам дана да је „подигну“. Посебно никада нису имали овакву ситуацију да почну да раде са металом који је био на 520 степени, а који се сада задржао у великој пећи за топљење. Његовом загревању требало је прићи са дужном пажњом, пре свега, када је реч о техници. Најпре смо ишли са једним степеном на сат, па са 2-2,5, а касније и са више степени. Имамо довољно знања и искуства да то урадимо сами, и то смо учинили максимално поуздано. Најважније је да је све спроведено у складу са процедуром, односно правилима технике. Седмог дана од доласка струје ФБЖ поново радиНисмо урадили ништа необично што се не ради у свету – рекао је Мирко Грчић, руководилац комплетне електромонтаже нове топионице и фабрике сумпорне киселине, који је овде помагао као стручњак и са дугогодишњим искуством у производњи жице.
Моравка Пешић, саветник директора ТИР-а за техничка питања, додала је да овај прекид производње неће утицати на поштовање уговорених рокова испоруке, јер је капацитет ФБЖ-а велики. Седмог дана од доласка струје ФБЖ поново радиВећ сутра биће дипформинг-жице за наше сталне купце. Наше тржиште се знатно смањило распадом Југославије, пошто смо били јединствена фабрика на овом простору и све фабрике каблова су куповале жицу од нас (дипформинг-жица је полазна сировина за производњу каблова у електроиндустрији). Распад тог тржишта и смањење њихове продукције довели су и до пада наше производње која ће у овој години бити око 5.000 тона. Иначе, линија дипформинг-жице је стартовала 1981. и за то време дала је 738.000 тона овог производа – наглашава Пешићева.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…