Почетак Актуелно Металургија Септембарска производња металурга у знаку ремонта новог постројења

Септембарска производња металурга у знаку ремонта новог постројења

4 друго читање
0
0
594

Циљ – 6.200 тона катода!

 

За 26 дана топионичари дали 3.800 тона анодног, електролизери 4.023 тоне катодног бакра а „сумпораши“ 15.000 тона киселине. – Б. Тодоровић: У наредном периоду главни задатак је што мањи садржај бакра у конверторској и шљаци из флеш-пећи, као и претапање бакроносних материјала у складу са енергетским билансом конверторске операције, све у циљу да се искоришћење метала одржи на најмање 98 процената
Септембарска производња металурга у знаку ремонта новог постројења ТИР
. – Прошломесечни производни рапорт из погона Топионице и рафинације бакра свакако је обележио ремонт новог пирометалуршког постројења (од 18. до 25. септембра). Тако је Топионица за 26 дана примила око 22.000 тона влажног концентрата бакра, са 3.956 тона „црвеног“ метала. Од укупне количине допремљене сировине, 10.752 тоне стигле су из Флотације „Велики Кривељ“ (са 1.777 тона бакра), 6.313 тона из Флотације Рудника бакра Мајданпек (1.220 тона), 1.265 тона из Јаме (238 тона), 1.420 тона концентрата из шљаке (340 тона), 1.200 тона из увоза (250 тона), док су 93 тоне бакра добијене дробљењем и млевењем хладног материјала.
Септембарска производња металурга у знаку ремонта новог постројења Радио је конвертор број три (обавио 125 конверторских операција), док је четврти делимично ремонтован и спреман да се почетком овог месеца укључи у експлоатацију. У анодним пећима број један и три („двојка“, која је последњи пут ремонтована септембра 2014. године, такође је била подвргнута појединим захватима чији се завршетак очекује за десетак дана), као и у ливној машини два укупно је прерађено 19.600 тона влажног концентрата бакра, односно 18.000 тона сувог и произведено је 3.800 тона анодног бакра. Ових дана у бедингу Топионице има око 5.900 тона шарже са 1.080 тона метала.
ФСК је за то време продуковала 15.000 тона сумпорне киселине (212.000 тона од почетка године). На залихама у складишту налази се 4.000 тона, што представља технолошки минимум, јер се све произведене количине продају, углавном, домаћим купцима. Електролиза је дала 4.023 тоне катодног бакра (44.000 тона од почетка године). Крајем септембра радило је 412 ћелија, са намером да се тај број повећа на 680. Радници ФРП-радионице интензивно припремају електролитичке ћелије за подизање производње у Електролизи на 6.200 тона катодног бакра.
Септембарска производња металурга у знаку ремонта новог постројења У наредном периоду главни задатак свих који се бавимо металуршком производњом јесте што мањи садржај бакра у конверторској и шљаци из флеш-пећи, као и претапање бакроносних материјала у складу са енергетским билансом конверторске операције, све у циљу да се искоришћење метала одржи на најмање 98 процената – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а.
Прерађивачки металуршки погони и даље раде смањеним обимом и у тешким условима. Упослена су само два – погон синтер-металуршких производа у Фабрици бакарне жице и Ливница фазонских одливака у Ливници бакра и бакарних легура (израђују резервне делове за рударство у Бору и шире).

Транспорт ТИР-а је успешно претоварио и превезао сав концентрат из Флотације Бор, као и катоде, аноде и ретур. Стара Енергана је задовољила потребе за свим енергентима технолошког процеса добијања бакра (најважнији је обезбеђење индустријске воде). Осим тога, припремајући се за зимски период и услове рада, овде је у току експертиза котлова број пет и седам који ће се користити у случају потребе за допунским загревањем Електролизе (грејање електролита).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…