Почетак Актуелно Металургија Слушба техничко-технолошке припреме у Топионици оцењена као најбоља у Басену

Слушба техничко-технолошке припреме у Топионици оцењена као најбоља у Басену

2 друго читање
0
0
770

Велика база корисних података

 

Служба прикупља и обрађује податке о пријему концентрата бакра, топитеља и енергената, параметрима рада свих топионичких агрегата, као и резултатима производње. – Руководилац ове женске службе Гордана Виденовић у свом рачунару има архиву од 1966. године. – Похвале од тима за „нову топионицу“ за брзо и ефикасно прослеђивање података

РТБ, ТОПИОНИЦА. – За техничко-технолошку припрему, једну од административних служби у Топионици, сликовито кажу да је софтвер, а „производња“ хардвер овог металуршког погона. Њен руководилац Гордана Виденовић одмах на почетку разговора с разлогом се похвалила да је ова, по оцени њихових претпостављених, најбоље организована техничка припрема у РТБ-у. Ту се не завршавају специфичности топионичке „припреме“. Гордана је, како рече, прва међу шест једнаких, јер овде раде искључиво припаднице лепшег пола, и то само инжењерке.
Слушба техничко-технолошке припреме у Топионици  оцењена као најбоља у БасенуУ Топионици је 1983. био запослен велики број жена високошколаца, дипломираних инжењера металургије. Притом је владало мишљење да оне нису способне да раде у директној производњи и те године дошло се на идеју о формирању службе са задатком да обрађују све податке везане за процес производње анодног бакра. У почетки нас је било осам, а од 1983. кроз „припрему“ је прошло 15 дипломираних инжењерки. У време формирања место руководиоца службе „добило“ је већи старт (треће по рангу после управника и техничког руководиоца Топионице). С обзиром на његову примамљивост, на том месту углавном су били мушкарци. До смене полова на челу службе дошло је 2007. године када сам постала прва жена руководилац „припреме“ – отвара нам душу Гордана.
Ова служба, иначе, прикупља и обрађује податке о пријему концентрата бакра (количини и квалитету), топитеља и енергената, параметрима рада свих топионичких агрегата, као и резултатима производње. Сви се они овде сливају, а колико је то драгоцена и корисна база података речито говори чињеница да Гордана у свом рачунару има архиву од 1966. године. Поред дневних извештаја који се прослеђују управнику и техничком руководиоцу Топионице и директору ТИР-а, овде се раде месечни, квартални и годишњи извештаји, припремају планови производње. Занимало нас је да ли је ово обиље података остало „мртва бројка на папиру“ или је временом добило употребну вредност.
Велика је штета да то богаство остане неискоришћено. Када смо се запослиле, пуне ентузијазма и воље, колегинице и ја смо покушавале да обрађујемо неке теме. Међутим, „сасекли“ су нас рекавши да то ради Институт за бакар. И заиста су они то и чинили, анализирали, радили пројекте, као и неке наше колеге металурзи, који су професори на Техничком факултету, користили су наше податке за писање књига. Најсвежији пример је сарадња са тимом за „нову топионицу“ коме смо помогле морем података, а заузврат добиле похвале за брзину и ефикасност њиховог прослеђивања – поносно закључује Гордана.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…