Почетак Актуелно Мајданпек Снег и олујни ветар запретили производњи у РБМ-у

Снег и олујни ветар запретили производњи у РБМ-у

2 друго читање
0
0
1,024

Ради се, али веома отежано

 

Снажан ветар формира сметове и задаје тешкоће у транспорту руде и раскривке. – У флотацији за сада ситуација под контролом, али је потребно да се што пре стабилизује испорука руде, како би се производња наставила, а постројења заштитила од смрзавања
РБМ
. – Снег који од недеље непрекидно пада и снажан, повремено олујни ветар, отежали су рад у Руднику бакра Мајданпек, а сметови који се стварају повремено заустављају транспорт јаловине и руде. Ипак, током данашњег преподнева очекивало се да се стање нормализује, будући да је рано јутрос покренут транспортни систем “Фаза 1”, а тако и раскривање на „Истоку 1“, па је механизација рашчишћавала путеве за наставак рада на рудном лежишту “Андезитски прст”.
Највише проблема задају сметови. На брисаном простору одлагалишта Ујевац ветар је изузетно јак, па стварањем сметова повремено зауставља рад транспортног система “Фаза 1”. Јутрос око 4,30 створени су услови и он је поново покренут, а на “Истоку 1”, раде два багера – каже Горан Репеџић, главни пословођа производње на површинском копу. Он објашњава да су три булдозера и грејдер од раног јутра усмерени на рашчишћавање и санирање рударских путева на радилишту “Андензитски прст” како би рад на руди био што пре настављен: – У томе смо успели око 10 сати. Иначе, на површинском копу тренутно ради девет тешких возила.

Поред флотације РБМ-а снега има знатно више него у граду, сметови су већ високи метар до метар и по, па је кретање изузетно тешко, а брига о удаљеним деловима и постројењима велика. – У последњих 12 сати одржава се производња због сталне циркулације воде у систему и заштите опреме. Ситуација је посебно тешка на језеру и пловећој пумпној станици, али за сада, уз изузетне напоре запослених, успевамо да је контролишемо– рече нам јутрос на почетку прве смене Јелена Ђурић, управница флотације: – Преко је потребно да се што пре нормализује снабдевање рудом и производња настави, јер је рад без прекида најбољи начин заштите и одржавања постројења у оваквим и условима који се најављују.
Чињеница да је из Мајданпека, због сметова, од понедељка поподне у прекиду саобраћај према Влаолу, за РБМ значи и додатне тешкоће са превозом радника. Са тог подручја долази читава једна смена (данас је била прва), па је њихов недолазак решен продуженим радом њихових колега и ангажовањем радника који су могли да дођу на посао. Из “Јавног предузећа за грађевинско земљиште и путеве Мајданпек” наговестили су да би током раног поподнева тај пут требало да буде пробијен, али и истакли да ветар изнова ствара сметове до два метра висине. Изузетно је тешка ситуација у свим деловима рудника – истиче Бранислав Томић, директор РБМ-а. – Пуна мобилност, повећано ангажовање и крајње одговорно понашање на сваком радном месту је оно чиме покушавамо да доскочимо у овим условима који ће потрајати наредних неколико дана. Запослени у РБМ-у већ су полагали најтеже испите, па не сумњам да ће то успети и сада. Међутим, није лако. Ово је време када се види да у руднику нема лаких радних места, али и време када посебно подвлачимо да је у свему најважнији човек, његов рад и безбедност.
И док се боре са снежним падавинама и олујним ветром, најодговорније људе увелико брине и најава наглог отопљења које ће донети нове, другачије, али ништа мање проблеме.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…