Почетак Пензионери Спасоје Павковић:  Бакар, злато и сребро ће увек бити на цени

Спасоје Павковић:  Бакар, злато и сребро ће увек бити на цени

2 друго читање
0
0
735

 РБМ. – Спасоје Павковић је рад у Руднику бакра Мајданпек започео давне 1977. године. Као стипендиста рудника, овај дипломирани инжењер рударства, почео је у служби развоја, затим на постројењу „Ново злато“ (од изградње, преко експлоатације, рада, до затварања), а онда и у Флотацији (на флотирању, млевењу и филтражи, дробљењу), и на крају у припреми минералних сировина.
Спасоје Павковић: Бакар, злато и сребро ће увек бити на цениРадио сам у свим деловима рудника, упознао многа лица, стекао колеге и пријатеље, па и утисак да су услови, вероватно, најтежи на дробљењу, због прашине. То је, међутим, лични став, јер у руднику нема лаких радних места. Ипак, лакше је радити у дирекцији – каже Павковић. – Као ПМС-инжењеру најкреативнији посао ми је било флотирање, уситњавање, јер је ту могла да се покаже и стручност и способност.

Павковић је у РБМ-у завршио цео радни век, дао своје најпродуктивније године, а добре и лепе провео у Мајданпеку. Дошао је из околине Смедерева, али није било тешких испита које је требало савладати, осим “колоквијума” који су се сводили на дружења у јелу и пићу којих се и сада радо сећа. – Тих година било је лепо живети у Мајданпеку. Стандард је био висок. Новоизграђени самачки хотел обезбеђивао је одмах смештај за запослене. Са супругом, која је завршила медицину, започео сам живот у овом граду, али су стигле и теже године. Моју генерацију је, као и државу, најтеже задесило баш када је требало највише стварати и стећи. Са позиције стручњака који је у 55 рудничких уткао готово 40 година сопственог стажа, уверен је да за рудник има перспективе. – РБМ има довољно рудних резерви, само што није баш увек био у материјалној ситуацији да дође до руде, да уклони раскривку. Само је то био проблем. Јер, чим су отворене кредитне линије за набавку опреме, видео се бољитак. По опреми, посебно на површинском копу, рудник је некада предњачио у Европи, а и флотација је пратила светске трендове – истиче Павковић, наглашавајући да баш никада није сумњао у будућност и перспективу рудника и рударења. – Рудник осећам као део себе, као другу кућу и желим му све најбоље, а мислим да ће тако и бити јер бакар, сребро, злато и остали ретки метали не губе на цени.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Пензионери

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…