Почетак Актуелно Рударство Стабилизован рад треће секције млинова у кривељској Флотацији

Стабилизован рад треће секције млинова у кривељској Флотацији

6 друго читање
0
0
995

  Прерадили милион тона руде

    

Из 820.000 тона са кривељског и 170.000 тона руде са копа „Церово“, флотери у мају дали нешто преко 2.085 тона бакра у концентрату. – Кумулативно искоришћење 81 одсто, што је мало слабије него у фебруару и марту, а слично априлу. – Нова опрема добро ради и редовно се калибрише, а сарадња са компанијом „Мецо минералс“ веома добра
ФЛОТАЦИЈА „В.КРИВЕЉ“
. – Током маја у кривељској Флотацији прерађено је око 820.000 тона руде са кривељског копа и око 170.000 тона са „Церова“. То је безмало милион тона и – према речима управника Саше Милића – обима који Флотација даје од почетка године: између 950.000 и милион и педесет хиљада тона. Стабилизован је рад треће секције, што је био велики проблем целог месеца и откад је замењен погонски зупчаник, млин са шипкама ради стабилно. Током 40-часовног застоја саниран је и темељ млина, а завршени су и неки пратећи послови, па секција сада ради стабилно као и претходне две.
На крај месеца изашли смо са проценат-два мање прерађене руде од плана, а слично је и са бакром у концентрату – каже Милић. – Дали смо 2.085 тона са кумулативним искоришћењем („Кривељ“ плус „Церово“) од око 81 одсто, што је мало слабије него у фебруару и марту, а слично априлу. Радимо на његовом повећању и спремамо се за 32-часовни ремонт у другој недељи јуна. Тада ћемо заменити једну траку на дробљењу и прерадити састав друге. Такође, заменићемо два редуктора и два бубња на најдужој траци (од дробљења до флотације), после чега ћемо имати нова сва четири редуктора јер су два замењена пре годину дана. Веома је важно да ћемо заменити и чело млина са куглама на другој секцији које би требало да стигне ових дана. Прегледаћемо и машине које стално раде на пречишћавању а које не заустављамо док не стане комплетан погон.

Упркос тврдој руди и дробљењу које није баш у најбољем стању, на „Церову“ је мај завршен прерадом 96 одсто планираних количина. Обложен је плашт млина са шипкама и чела млина са куглама тако да, сем око проблема на дробљењу, није било других интервенција.
Нова опрема у Флотацији “Велики Кривељ” добро ради и редовно се калибрише – каже Милић. – Стручњаци компаније „Мецо миералс“, која ју је испоручила, стално су са нама. Долазе, распитују се, дају савете, помажу, тако да смо веома задовољни сарадњом, нарочито у делу дробљења где ниједна замена облога на „ХП“- дробилицама на пролази без њиховог надзора. Кад будемо стали у јуну због поменутих захвата, доћи ће и они да прегледамо све машине и да нам дају сугестије шта би требало у наредном периоду да поручимо, мада ми отприлике знамо шта нам је чинити.
Управник наглашава да се посебна пажња посвећује безбедности на раду. Повећана је пажња, људи се обучавају са циљем да раде сигурније, да знају процедуре, правила, и да се тако смањи број повреда.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…