Почетак Актуелно Рударство Стара борска флотација комплетира нову линију

Стара борска флотација комплетира нову линију

5 друго читање
0
0
2,819

Пред стартом флотација топионичке шљаке

 

Задатак новог постројења је да преради најмање 320.000 тона шљаке годишње са средњим садржајем бакра од два одсто, да његово искоришћење буде 86, а садржај у концентрату 30 процената. Линија, у ствари, треба да врати из шљаке 6.000 тона метала годишње како би нова топионица имала пројектовано искоришћење. – Борски флотери су још у новембру премашили претходну годину прерадивши 237.314 тона шљаке са 2.900 тона бакра у концентрату
БОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – У старој борској флотацији при крају је монтажа нове линије за прераду нове топионичке шљаке. Уграђене су све машине за основно флотирање „РЦ 40“ и пречиастачи „РЦ5“. Постављени су тзв. дарт вентили, механизми флотационих машина, очекује се завршетак цевовода за висок и низак притисак ваздуха и преостају послови који се односе на напајање електричном енергијом. Изливен је и темељ трафо-станице одакле ће се напајати наведена опрема. Процењено је да је тако боље имајући у виду да су старе трафо-станице веома подложне хаваријама, па би могле угрозити нове агрегате. Пуштањем у рад нове линије повећаће се искоришћење бакра из шљаке са тренутних 70 на 86 одсто и добити дефинитивни концентрат са 30 одсто метала. Тако је и замишљено базним инжењерингом који је дело компаније „Мецо минералс“.
Пошто је РТБ фирма која увек иде даље, у Борској флотацији, заједно са поменутом компанијом, већ сагледавају повећање могућности ове линије шљаке, односно да постојећом опремом, са пројектованих 40 тона на сат, достигне неких 50, па можда и више. Циљ је, заправо, 55 тона на сат, што би било тридестопроцентно повећање у односу на првобитно пројектовани капацитет, што је у рударству прилично. Пуштањем вертикалног млина „ВТМ 400“ и са старим машинама су добијени веома добри резултати, пошто је 80 одсто шљаке која излази из њега самлевена на 38 микрона! Флотери то кажу „меље на мртво“, а значи да је тако самлевена сировина „допустила“ да се искоришћење са некадашњих 35 одсто на старој шљаци доведе до садашњих 70, а после пуштања целе линије и на 86 процената искоришћења бакра. То је редак случај на руди из јаме или са копа.

Подсетимо да линију за прераду шљаке из нове топионице чини нова дробилица „ХП 200“, нови вертикални млин и потпуно ново одељење за флотацијску концентрацију, односно основно флотирање и пречишћавање, са пумпама за међупроизводе, новим дуваљкама, новим компресорима. Од старе опреме овде учествују само млинови са куглама и шипкама. Да би искоришћење метала у топионици било по пројекту, задатак нове линије је да преради најмање 320.000 тона шљаке годишње средњег садржаја бакра од два процента, да искоришћење тог бакра буде 86, а садржај у крајњем концентрату 30 одсто. Другим речима, нова линија треба из шљаке да врати 6.000 тона метала годишње како би топионица имала пројектовано искоришћење. Изградња нове линије била је неопходна јер стари агрегати и стари начин хлађења шљаке то не би могли да пруже.
Према пројектованим параметрима дробљење је требало да пружи сто посто уситњену сировину до минус 16 милиметара. Међутим, борски флотери су успели да спусте „крупноћу“ дробљења на „сто посто минус осам милиметара“ чиме су искључули потребу да шљака пролази кроз млин са шипкама а тиме се штеди електрична енергија. Шљака је ишла у млин са куглама и поменути вертикални, који се први пут примењује у РТБ-у Бор, и постизан је капацитет прераде 40 тона на сат колико је и по пројекту. Пошто су добили задатак да повећају капацитет, флотери су ових дана санирали плашт млина са шипкама и планирају да га, заједно са стручњацима из „Меца“, врате у процес и тако повећају капацитет прераде до 55 тона на сат. Његова санација обављена је у рекордном року сопстевним снагама Рудника бакра Бор и уз минимална улагања. Као добру ствар у 2017. борски флотери наводе поређење да је прерада шљаке прошле године износила 196.389 тона, да су из ње дате 3.774 тоне бакра у концентрату, а да су за 11 месеци ове већ на 237.314 тона шљаке из које су дали 3.900 тона бакра у концентрату. Дакле, већ су премашили претходну годину, а и децембра све добро иде тако да су за 20 дана прерађене 17.943 тоне шљаке и из ње дате 223 тоне бакра у концентрату.
Још једна добра вест за флотере јесте да је расписан тендер за куповину филтер-пресе, пошто је, уз све напоре запослених и улагања у старе филтере, тешко обарана влага концентрата испод 13 одсто, а за нову топионицу она мора бити испод 10. У борској флотацији се надају да ће 2018. коначно заокружити све ово што је већ, може се рећи, савладано, јер ће крајем ове 2017. одељење флотацијске концентрације шљаке бити пуштено, у 2018. ће пустити и филтер-пресу, подићи капацитете и ова мала, али ефикасна линија производиће прави комерцијални производ за нову топионицу. Пошто су имали много проблема са хладним материјалима, борски флотери су захвални топионичарима што су успели да смање те количине. Током целе 2016. овде су прерађене 31.403 тоне хладних материјала, а ове године једва да ће прећи 13.000 тона, што је готово три пута мање. То значи да нова топионица много боље ради, постиже пројектоване циљеве, а флотерима је лакше јер имају више простора за прераду шљаке.
Рецимо да су уградњом нове линије побољшани и услови рада у најстаријем погону РТБ-а. На дробљењу изутено добро ради нови систем за отпрашивање, вертикални млин није бучан и лак је за руковање, саниран је кров погона и старе трафо-станице, а планира се и застакљивање дела флотације који је у функцији не само прераде шљаке, већ и јамске руде.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…