Почетак Актуелно Металургија Стара ливница уступа место складишту шљаке

Стара ливница уступа место складишту шљаке

2 друго читање
0
0
783

Хлађење у лонцима, па поново на прераду

 

НОВА ТОПИОНИЦА. – Стара конверторска хала и стара ливница нестале су ове јесени пред налетима моћних грађевинских машина. Секло се, бушило, копало, товарило и на њиховом месту сада је простор на коме ће се одлагати велики лонци са шљаком из нове топионице. Она ће се ту довозити на хлађење, а потом одвозити на поновну прераду у флотацију јер се у пројектованом искоришћењу метала из сировина рачуна и на тај бакар из шљаке.

Као што сте могли да видите, рашчистили смо комплетан терен – каже Зоран Васковић. – Срушили смо и стару конверторску халу и стару ливницу и тренутно радимо на равнању тог терена. То је простор где ћемо одлагати лонце са топионичком шљаком да би се охладила за понован третман. Ту се подразумева и шљака из нове пећи и шљака из конвертора. Охлађена шљака из флеш-пећи одвозиће се у борску флотацију, где су такође у току радови на новим постројењима дробљења, млевења и флотирања. Пошто је доста богата бакром, тамо ће се настављати њена прерада да би се вратила у топионицу као концентрат. Конверторска шљака је много богатија бакром него она из пећи, тако да ће се она посебно третирати након раслојавања у лонцима. Горњи слој, односно шљака, ићи ће (као и она из пећи) на поновну прераду, у флотацију, а доњи слој, односно бакар, враћаће се на претапање директно у конверторе.
Лонци у којима ће се шљака хладити слични су овима у којима се она сада извози и просипа, али су већи – запремине су 15 кубних метара. На место за хлађење, а потом до флотације, одвозиће се специјалним камионима-транспортерима. Купљена су два камиона и они ускоро треба да стигну у Бор. Педесет и шест лонаца за шљаку из флеш-пећи биће поређани у једном низу, док ће десет лонаца са конверторском шљаком бити у засебном реду.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…