Почетак Актуелно Металургија „Сумпораши“ коначно довели погон у стабилно стање

„Сумпораши“ коначно довели погон у стабилно стање

3 друго читање
0
0
1,646
"Сумпораши" коначно довели погон у стабилно стање

Квалитет киселине потврђује добар рад

 

Сви радници и стручна лица ушли у проблематику и савладали нову технологију када је реч о струци, као и сарадњи са Топионицом. – За 11 месеци произведено 292.846 тона сумпорне киселине. – После недавног ремонта параметри подигнути на технолошки пројектоване нивое, па се стално труде да све агрегате одржавају у исправном стању. – Овогодишња реализација киселине на инострано тржиште већа је од лањске за 1.000 тона

СУМПОРНА. – Овогодишњи рад Фабрике сумпорне киселине могао би се сажети у тврдњу да су, годину дана после периода уходавања, сви радници и стручна лица ушли у проблематику и савладали нову технологију када је реч о струци, као и сарадњи са Топионицом. Пошто је Сумпорна технолошки директно повезана са Топионицом, веома је важно да се оствари контакт са флеш-пећи и конверторима. То, практично, значи да усклађивање вуче гасова мора бити максимално добро и да не иде на уштрб аерозагађења, односно да се сав гас који се створи у топионичким агрегатима допреми до ФСК и ту претвори у киселину.
Овладавање новом технологијом, како овде оцењују, можда је и најважније, јер запослени нису радили у таквом постројењу до сада, нити су обучавани и специјално спремани у сличним погонима, а веома брзо су то савладали. Навели су пример из Пирдопа (Бугарска), где су имали много више технолошких проблема, па су променили много тога и уложили средства у разне обуке да би сада њихова фабрика радила како треба. Имајући на уму да је наша фабрика нова и да су људи ушли необучени, али са еланом и вољом да што пре савладају и погон и технологију и комуникацију са топионицом, „сумпораши“ истичу да стварно могу бити задовољни када је о томе реч.
За 11 месеци произведено је 292.846 тона сумпорне киселине (88,37 одсто циљаних количина). Будући да су ове године имали три ремонта, односно застоје од укупно 15 дана, и томе додају планиране и непланиране застоје Топионице (14 дана) када ФСК нема производњу, проценат остварења плана продукције био би знатно већи (преко 95 одсто). Овде наглашавају да обављају ремонте не зато што не знају да раде, него зато што отклањају последице, и то не може да се уради тек тако. Подсећају на пожар на електростатичком филтеру са почетка рада фабрике чије последице још увек осећају. Када је реч о катализатору, оне не могу да се отклоне све док се не замени целокупна количина, па да се крене као да ништа није било. А, да би се то урадило, потребно је и више пара и застоја. Временско искоришћење фабрике за 11 месеци износило је 89,16, а искоришћење сумпора 88,82 процента. Ако се ови резултати рада упореде са прошлогодишњим, види се да су много бољи у сваком погледу (производња, временско и искоришћење сумпора).
Међутим, овде оцењују да је погон доведен у стабилно стање, односно да се ушло у мирне воде. Тачно знају где су били и где могу да се очекују недостаци, па благовремено предузимају радње да се то предупреди. Истичу да су после недавног ремонта отклоњена та „уска грла“ бар за извесни период, јер фабрика је „живо биће“ и стално се нешто дешава. (Подсећају да је најважније што је урађено сервис дуваљке и сејање катализатора, а прегледани су и санирани пумпе, цевоводи, гасоводи, мокри филтери и остали делови погона). После ремонта параметри су подигнути на технолошки пројектоване нивое, па се стално труде да све агрегате одржавају у исправном стању и они за сада раде нормално. У Топионици и ФСК сваког момента када се нешто деси треба да уследи брза интервенција како погон не би стајао, јер су то тзв. топли погони који захтевају брзо реакцију. Са друге стране, ни „сумпорашима“ не одговара да погон дуго стоји и да нема производње. Кад год се нешто деси, не гледају да ли је дан, ноћ, викенд, празник, већ се одмах организују и са браварима и електричарима настоје да квар што пре отклоне, како би прорадила и Топионица. Заслужују само речи похвале, јер сви су заинтересовани, нема отпора, људи су професионални и стручни у обављању тог посла.
Од укупно произведених количина, за 11 месеци продато је 291.359 тона сумпорне киселине, од чега 268.124 тоне на домаћем тржишту, 18.442 тоне на иностраном и 4.792 тоне интерно (за потребе других басенских погона). Највећа количина (89,37 одсто укупне продаје техничке киселине) отпремљена је компанији „Елиxир“ Прахово. Киселина се извози у све земље у окружењу (Грчка, Бугарска, Румунија, Хрватска). Овогодишња реализација киселине на инострано тржиште већа је за 1.000 тона од лањске, што је значајна количина, али се стално труде да их још више повећају.
Комплетна количина која се произведе прода се без примедбе купаца. Борска сумпорна киселина је стандардног квалитета, што значи да фабрика добро ради и задовољава српске стандарде. Такође, досад није било ниједне рекламације купаца на квалитет киселине, јер је стварно добра. Осим присутног квалитета, важно је да не садржи штетне елементе за њихове потребе или производе којима је киселина намењена. За ФСК је, такође, веома важно што има стабилног купца на домаћем тржишту, тако да се киселина не задржава на лагеру и не гомила се у резервоарима. Јер, уколико би се попунио складишни простор, био би угрожен процес производње у Сумпорној, а самим тим и у Топионици. Да би се киселина отпремила, потребна су улагања у опрему и транспортна средства (ФСК има преко 100 вагон-цистерни за транспорт сумпорне киселине које се редовно одржавају и тежи се да буду у исправном стању, јер је реч о превозу опасне материје). С обзиром на уговор са „Елиxиром“, они су потпуно преузели утовар, односно превоз киселине.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…