Почетак Актуелно Металургија „Сумпораши“ скоро достигли циљану октобарску производњу

„Сумпораши“ скоро достигли циљану октобарску производњу

3 друго читање
0
0
1,783

Фабрика ради са много бољим параметрима

За 25 дана произведено 22.415 тона киселине или 91,7 одсто од плана. – Временско искоришћење агрегата у октобру достигло 92,3 процента. – После ремонта остварује се и максимални вучни капацитет према Топионици. – З. Алексов: Веома је битно да се погон одржава свакодневно, односно да се сви кварови отклањају, да се предупреди и на време реагује

"Сумпораши" скоро достигли циљану октобарску производњуФАБРИКА СУМПОРНЕ КИСЕЛИНЕ. – Фабрика сумпорне киселине је за 25 дана октобра произвела 22.415 тона киселине или 91,7 одсто од плана. Иначе, од почетка године Фабрика је дала 241.146 тона киселине, што је 82 процента предвиђених количина. Разлог мање продукције, како нам је 26. октобра рекао Зоран Алексов, управник Фабрике сумпорне киселине, јесте шестодневни застој који је био крајем јуна због ремонта, као и неколико застоја везаних за кварове у Топионици (дуваљка, котао), када је и Сумпорна морала да стане услед блиске технолошке повезаности ова два погона.
"Сумпораши" скоро достигли циљану октобарску производњуПосле ремонта у јуну фабрика стварно ради много боље и са знатно бољим параметрима који су били пре тога. Временско искоришћење агрегата је 86,9 процената годишње, а у октобру је достигло 92,3 одсто. Што се тиче утрошка норматива, еуро-дизела, електричне енргије и индустријске воде, ту смо на нивоу планираног. Нешто већи проценат (109%) је код еуро-дизела због тога што се приликом сваког застоја Сумпорне користи за догревање, јер грејач у контактном реактору троши управо еуро-дизел. После ремонта остварујемо и максимални вучни капацитет према Топионици, тако да сада немамо већих проблема који се односе на вучу – истакао је Алексов.
"Сумпораши" скоро достигли циљану октобарску производњуПроблема, такође, нема, како додаје наш саговорник, и са отпремом сумпорне киселине – највећа количина се и даље, према уговору, пласира на домаће тржиште. Преко 90 процената преузима „Еликсир“ Прахово, осам одсто ауто-цистернама одлази у извоз (Грчка, Бугарска, Румунија), а два процента иде интерно (углавном узима Електролиза). Залихе су биле нешто повећане (око 20.000 тона), јер је и „Еликсир“ имао неке интервенције у својој фабрици, па су мало смањили дневну отпрему. Сада је то стабилизовано, тако да малтене сваког дана иде по један воз за Прахово, што је отприлике дневна производња киселине. Колико се произведе, толико се одмах и експедује.
"Сумпораши" скоро достигли циљану октобарску производњуОпрема и стање у фабрици су тренутно стабилни. Свакодневно се раде ситне поправке које мора да се обаве. Трудимо се да делујемо првенствено превентивно, па је веома важно да на време добијемо неке резервне или делове опреме (пумпе), да не бисмо дошли у ситуацију да због тога зауставимо погон. У ФСК-у то је тако – процес производње може да заустави било који, па и најситнији детаљ. Веома је битно да се погон одржава свакодневно, односно да се сви кварови отклањају, да се предупреди и на време реагује. Код нас је такав систем да увек морамо бити спремни и, ако се нешто деси, то не може да чека сутра него се одмах организује екипа и поправља – нагласио је управник Сумпорне.
Алексов на крају додаје да и постројење за неутрализацију отпадних вода ради континуирано, прати процес у Сумпорној и све отпадне воде одлазе тамо на прераду, а пречишћене се враћају у технолошки процес.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…