Почетак Актуелно Металургија Сумпорна бележи добре резултате упркос дотрајалој опреми

Сумпорна бележи добре резултате упркос дотрајалој опреми

6 друго читање
0
0
832

Одржавају стару, жељно очекују нову фабрику

 

Тренутно радимо са само једном дуваљком за гас, па је максимално пазимо и одржавамо, јер је она, у ствари, срце фабрике и од ње све зависи – каже управник Фабрике сумпорне киселине Горан Стефановић. – Проблема са залихама нема, јер све што се произведе врло брзо се и прода

Сумпорна бележи добре резултате упркос дотрајалој опремиРТБ, ФАБРИКА СУМПОРНЕ КИСЕЛИНЕ. – Због планираног застоја у Топионици, Фабрика сумпорне киселине је у јулу ефективно радила 21,7 дана и на крају месеца укњижила је 7.050 тона монохидрата, док је пласман достигао 9.065 т. Јунски производни биланс био је још бољи – 10.764t, уз временско искоришћење агрегата од 97 процената захваљујући временском искоришћењу у Топионици од чак 99 одсто. Иначе, од почетка године дато је 62.156 т монохидрата (98 одсто планираних количина), а отпремљено 71.235t.
Сумпорна бележи добре резултате упркос дотрајалој опремиОпрема је дотрајала (фабрика је направљена 1971. године), али уз максимално ангажовање свих служби предузећа трудимо се да стару одржимо „у животу“ док се не заврши нова коју сви жељно очекујемо. Времешни агрегати изазивају свакодневне проблеме. Не знамо за дан, ноћ, празнике – када год је неопходна нека интервенција, људи се окупљају. Моји сарадници, руководиоци служби и сви остали радници разумеју ситуацију, па су максимално ангажовани и посвећени послу. Тренутно радимо са само једном дуваљком за гас која је, у ствари, срце фабрике и од ње све зависи. Немамо резервну (друга је раније хаварисана), па ову која ради максимално пазимо и одржавамо. Уз остало што се дешава, то нам је приоритет у раду. Осталу опрему смо ремонтовали октобра прошле године (саниран измењивач топлоте) и стабилизовали је, што се одразило на добре производне резултате. Ситуација је заиста специфична – док стара фабрика ради, нова се гради. Зато мора да постоји договор и координација између свих наших служби, али и са Енергопројектом, СНЦ Лавалином са којима смо у сталном контакту – каже Горан Стефановић, управник Фабрике сумпорне киселине.
Сумпорна бележи добре резултате упркос дотрајалој опремиНаш саговорник напомиње да ових дана на складишту има око 2.400 тона киселине, што је минимална количина неопходна за рад фабрике. Проблема са залихама нема, јер све што се произведе врло брзо се и прода. Еликсир група из Шапца је највећи купац борске киселине и њима се отпрема вагон-цистернама, а ауто-цистернама се одвози углавном за Румунију и Македонију.
Људи погрешно сматрају да је Сумпорна загађивач, док је она, у ствари, еколошка фабрика која не производи, већ прикупља отпадне гасове из Топионице и прерађује их у сумпорну киселину. Отпрлике две трећине наше производње потиче од сумпор-диоксида који би пао на град да не радимо. Нажалост, капацитет ове фабрике није толики да може прихватити све гасове који долазе са конвертора и реактора када раде у истом моменту – истиче Стефановић.
Сумпорна бележи добре резултате упркос дотрајалој опремиУправник овог металуршког погона додаје да у Фабрици ради 90 људи чија је старосна структура веома неповољна (иако су у последње време запослени млади радници, много је оних којима недостаје година-две до пензије). Поред редовних обавеза, „сумпораши“ су, заједно са радницима ФБЖ-а, Прераде метала и ФРП-радионице, укључени у нове пројекте, а један од њих је реконструкција постројења за третман отпадних вода. Током следеће недеље треба да почне обука 40 млађих радника Сумпорне (по програму СНЦ Лавалина) за рад у новој фабрици.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…