Почетак Актуелно Металургија Свечани завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине

Свечани завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине

9 друго читање
1
0
857

Показали смо да и Бор и Србија имају будућност

 

Почело функционално испитивање нове опреме и технологије. – А. Вучић: Показали смо да умемо да реиндустријализујемо земљу и направили оно што је понос Србије. – Ф. Пинингтон: Канадској Влади је задовољство што је учествовала у финансирању и реализацији пројекта у Бору јер он доприноси српској економији и сарадњи две земље. – Б. Спасковски: Менаџмент Басена је извршавао задатке, а Влада Србије је помагала и контролисала, чиме је показала да је ово државни пројекат
Свечани завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселинеРТБ
. – У присуству председника Владе Србије Александра Вучића, министра за рударство и енергетику Александра Антића, амбасадора Канаде Филипа Пинингтона, представника амбасаде САД-а, пословних пријатеља Басена, градитеља нових објеката, гостију и грађана Бора 23. децембра, како је и обећано, у Рударско-топионичарском басену Бор свечано је обележен завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Сада следи функционално испитивање нове опреме и технологије које, по уговору, траје три месеца. РТБ Бор ће настојати да тај период скрати на месец и по дана како би прву производњу у новим постројењима имао већ за два месеца. Након функционалног уходавања нове опреме следи паљење пећи и њено постепено загревање („темповање“) које траје 21 дан. После тога, очекује се прва катода. Пуну производњу РТБ Бор имаће најдуже за три месеца, па у Бору више неће бити дима од марта наредне године.
На свечаности испред нове топионице генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски је истакао да је менаџмент Басена извршавао задатке, а да је Влада Србије помагала, надгледала, контролисала и водила рачуна о сваком утрошеном динару, нарочито после одобравања 30 милиона евра за завршетак објеката, чиме је показала да је ово државни пројекат:
Свечани завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселинеЗа изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору утрошено је 250 милиона евра (иако је студија независних иностраних стручњака из 2006. године показивала да ће нова топионица коштати између 250 и 300 милиона евра). Осим што је била гарант за робни кредит код канадске ЕДЦ банке, држава Србија, односно актуелна Влада, за завршетак изградње уплатила је Басену Бор додатних 30 милиона евра и тиме на најбољи могући начин ставила до знања колико је овај пројекат важан Србији – рекао је Спасковски.

Мотор индустријског развоја Србије

Нова топионица и фабрика сумпорне киселине од изузетног су значаја за Бор, Тимочку крајину и Србију. РТБ Бор ће, с једне стране, удвостручити производњу бакра, племенитих метала и сумпорне киселине, а са друге – чиста технологија донеће и чисто небо над Бором и околином. Захваљујући овом највећем еколошком и економском пројекту на Балкану, Басен Бор ће већ од средине 2015. године постати мотор индустријског развоја Србије.
Замена старе технологије топљења новом, савременом, аутогеном јединицом са фабриком сумпорне киселине која ће радити у складу са светским еколошким стандардима оправдана је, пре свега, са еколошког, али и са економског аспекта. Модернизацијом топионице у Бору емисија и имисија штетних материја у ваздуху, води и земљишту биће испод законом прописаних вредности, а у исто време искоришћење сумпор-диоксида и бакра биће 98,5 процената. То је за пет одсто боље него до сада што ће задовољити еколошке стандарде који важе у Србији и Европској унији – рекао је Спасковски. – У почетку, када се у Бору буду прерађивали и увозни концентрати, финансијски резултати компаније биће бољи за 12 милиона долара годишње, а након две године, када буде било довољно концентрата бакра из сопствених рудника, ефекти ће бити већи за чак 24 милиона долара годишње.
Изузетан успех
Од званичног почетка изградње овог највећег еколошког и економског пројекта на Балкану, 28. јуна 2011. протекле су непуне три и по године. У односу на светска искуства у изградњи капиталних пројеката од националног значаја, ово је изузетан успех. Тим пре што је реч о brownfield инвестицији и чињеници да је бакар текао све време, тик уз њу, у постојећим постројењима која ће радити до завршетка функционалног уходавања нове опреме и технологије.
Реч је о државној, а не локалној инвестицији јер ће, између осталог, од њеног рада добробит имати и сви домаћи прерађивачки капацитети, почев од Јагодине, „Севојна“, преко „Новкабела“, Бора, Зајечара, Мајданпека, Прокупља, до нишке „Yуре“. Инвестиција, дакле, повлачи за собом многе кориснике производа и побољшава снабдевеност прерађивача бакром, али им и омогућава, када РТБ Бор изађе из реструктурирања и постане кредитно способан, повољнију тржишну климу (јер ће бакар моћи да се продаје и са одложеним плаћањем, а не авансно као досад). Додамо ли и пример сумпорне киселине, а у новој фабрици годишње ће се производити 400 хиљада тона монохидрата, хемијска индустрија у Србији и обновљена производња вештачког ђубрива биће знатно јефтинија. РТБ Бор ће тако додатно утицати на директно и индиректно повећање бруто друштвеног производа Србије
.
Генерални директор Басена је нагласио да је, упоредо са изградњом нове топионице и фабрике сумпорне киселине РТБ ремонтовао стару Флотацију шљаке и Фабрику за пречишћавање воде и изградио Енергану снаге 1,6 мегавати која ће давати 30 процената електричне енергије за нову топионицу и фабрику сумпорне киселине.
Свечани завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселинеАмбасадор Канаде Филип Пинингтон истакао је да му је ово прво појављивање у јавности по ступању на дужност амбасадора у Србији:
Ово је највећи пројекат који је канадска компанија извела у региону. Канадској Влади је задовољство што је учествовала у финансирању и реализацији пројекта у Бору јер он доприноси српској економији и сарадњи две земље. Осим ове сарадње Србије и Канаде, 14 активних канадских компанија учествује у рударским истраживањима у овом региону. Тако се стварају услови за наставак наше сарадње. Педесет канадских фирми инвестира више од милијарду долара у српску привреду – рекао је канадски амбасадор.
Честитајући градитељима нове топионице и фабрике сумпорне киселине на труду и изузетном успеху, председник Владе Србије Александар Вучић је нагласио да и Бор и Србија имају будућност:
Свечани завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселинеПоказали смо да умемо да реиндустријализујемо земљу. Када је држава уложила 30 милиона евра за завршетак нове топионице и фабрике сумпорне киселине, направили смо оно што је понос Србије. Определили смо се за улагање у развој и будућност и нисмо погрешили. Бор има будућност, а са њим и Србија – рекао је премијер.
Нова флеш-смелтинг технологија топљења бакра захтева висок капацитет због смањења трошкова и већег искоришћења бакра и сумпор-диоксида, а пројектовани (прерада до 400 хиљада тона концентрата бакра годишње) сасвим је прихватљив јер ће рудници у Бору и Мајданпеку фазном модернизацијом и повећањем производње обезбедити планирану количину за прераду.
Градитељи нове топионице
Главни извођач радова је канадски „СНЦ Лавалин“, а његов подизвођач, уједно и власник аутогене флеш-смелтинг технологије „Отокумпу“ је финска компанија „Оутотек“. Половина топионица у свету изграђена је управо са аутогеном флеш-смелтинг технологијом и пројектант већине је СНЦ Лавалин. Надзор над пословима које су носили Канађани и Финци, али и свим локалним радовима који су били поверени „Енергопројекту“, обавио је Грађевински факултет, Београд. Велики део уграђених елемената произведен је у Србији, а на пројекту је било ангажовано око 800 радника.
У нову топионицу и фабрику сумпорне киселине уграђено је 8.000 тона челика, 15.000 кубика бетона, 30.000 метара квадратних опшивки, изолације и панела, 30.000 метара цеви, 200 километара каблова.
Премијер Александар Вучић тражи од менаџмента РТБ-а да скрати рок за оспособљавање рудника бакра за производњу домаћег концентрата бакра за нову топионицу:
Домаћу руду бакра морамо да вадимо што пре да бисмо превазишли уско грло и обезбедили домаћи концентрат бакра уместо увозног. Рудник “Велики Кривељ” морамо решити за шест месеци, “Церово” и “Мајданпек” за девет, а “Церово-примарно” за годину и по. Морамо што пре имати довољно домаћег концентрата бакра за прераду у новој топионици – категоричан је Александар Вучић у захтеву менаџменту РТБ-а Бор.
Свечаност поводом завршетка изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине завршена је разгледањем командне собе у новој топионици где је председник Владе Александар Вучић кликом на дугме рачунара означио почетак функционалног испитивање нове опреме и технологије.

Фото: Љубиша Алексић

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Металургија

Један коментар

  1. […] Извор: Колектив […]

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…